Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Μείωσε τις προβλέψεις για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ

ΟΠΕΚ: Μείωσε τις προβλέψεις για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ

 

Στα 780.000 βαρέλια την ημέρα προβλέπεται για το 2023

 

Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για την προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ καθιστώντας τη λιγότερο ανησυχητική για την ομάδα παραγωγών στις αποφάσεις της για την πολιτική πετρελαίου.

Την Τρίτη, ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του πετρελαίου των ΗΠΑ το 2023,στα 780.000 βαρέλια την ημέρα. Ο όμιλος διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για το 2022 στις 590.000 bpd, έχοντας μειώσει σταθερά τον αριθμό από 880.000 bpd τον Ιούλιο.
Τα γεωτρύπανα σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες βοήθησαν να μετατραπούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο. Όμως τα κέρδη στην παραγωγή επιβραδύνονται και τα στελέχη προειδοποιούν για μελλοντικές μειώσεις.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών αντλεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου και η άποψή του για την ανάπτυξη του σχιστόλιθου είναι σημαντική, καθώς η παραγωγή από συμμαχικές χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ συνυπολογίζεται στις αποφάσεις πολιτικής παραγωγής του OPEC+.

Η επιβράδυνση του σχιστόλιθου, λένε ορισμένοι στον κλάδο, δίνει στον ΟΠΕΚ μεγαλύτερη επιρροή στη συνολική παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής Hess τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ "πήρε πίσω στη θέση του οδηγού" ως ο κορυφαίος παραγωγός swing.

«Γίνεται πιο προβλέψιμο και λιγότερο επεκτάσιμο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια», δήλωσε ο Gary Ross, Διευθύνων Σύμβουλος της Black Gold Investors και βετεράνος παρατηρητής του ΟΠΕΚ, αναφερόμενος στον σχιστόλιθο.

Περικοπές στην παραγωγή

Ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε τον Οκτώβριο στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής του από τότε που επικράτησε η πανδημία το 2020. Ενώ οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ ή του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής στο παρελθόν προκάλεσαν προειδοποιήσεις ότι οι υψηλότερες τιμές και η χαμηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ+ θα ενθάρρυναν τους παραγωγούς σχιστόλιθου των ΗΠΑ να αντλήσουν περισσότερα, οι αξιωματούχοι δεν έχουν εκφράσει τέτοιες ανησυχίες πρόσφατα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais, σε σχόλια στο Reuters τον Αύγουστο, απέδωσε την πιο αργή ανάπτυξη του σχιστόλιθου σε παράγοντες όπως η λιγότερη χρηματοδότηση και ο αντίκτυπος των ESG\ ζητημάτων στον κλάδο.

«Βλέπουμε σημάδια ότι η εκπληκτική ανάπτυξη που συνέβη ίσως πριν από τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια δεν λαμβάνει χώρα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής», είπε.

Οι έντονες ανησυχίες, οι άδειες αδειοδότησης και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ήταν εμπόδια για τον σχιστόλιθο, είπε ο Al Ghais.

Η ταχεία ανάπτυξη του σχιστόλιθου είχε προκαλέσει στο παρελθόν προβλήματα στον ΟΠΕΚ, όπως όταν βοήθησε στη δημιουργία πλεόνασμα προσφοράς κατά την περίοδο 2014-2016. Η υπερπροσφορά οδήγησε τελικά τη δημιουργία του ΟΠΕΚ+, ο οποίος άρχισε να περιορίζει την παραγωγή το 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης