Τελευταία Νέα

ΑΠΕ: Ποιες χώρες είναι υπερ και κατά του στόχου του 45% ως το 2030

ΑΠΕ: Ποιες χώρες είναι υπερ και κατά του στόχου του 45% ως το 2030
Ορισμένες άλλες χώρες, εν τω μεταξύ, πιέζουν για υψηλότερες φιλοδοξίες

Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ είναι απρόθυμες να υποστηρίξουν πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του στόχου της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να επιβεβαιώσει η EURACTIV.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν επί του παρόντος σχέδια για την αύξηση του στόχου της Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 45% έως το 2030, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατέθηκαν τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Ο αναθεωρημένος στόχος προτάθηκε καθώς η Ευρώπη επιδιώκει την έξοδο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα «πολύ πριν από το 2030» σε μια προσπάθεια να σταματήσει να χρηματοδοτεί την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου.Η Ευρώπη προμηθεύεται σήμερα μόλις πάνω από το 22% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η βιομάζα.

Εννέα χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν τον στόχο του 45%

Ορισμένες άλλες χώρες, εν τω μεταξύ, πιέζουν για υψηλότερες φιλοδοξίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες εξέδωσαν κοινό έγγραφο που υποστηρίζει τον στόχο του 45%.Ο στόχος του 45% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 υποστηρίζεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει τον ίδιο λόγο επί του θέματος με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Φινλανδία θεωρείται επίσης ότι υποστηρίζει τον στόχο του 45%, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει το έγγραφο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η Σουηδία, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει αλλά κρατάει στάση αναμονής, καθώς πρόκειται να αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την Τσεχία την 1η Ιανουαρίου και υποτίθεται ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης