Ενέργεια

S&P: Αναβαθμίζει την Mytilineos σε ΒΒ λόγω ισχυρής τροχιάς ανάκαμψης, θετικό outlook

S&P: Αναβαθμίζει την Mytilineos σε ΒΒ λόγω ισχυρής τροχιάς ανάκαμψης, θετικό outlook
Ανοίγει ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα - Ο συνδυασμός ανάπτυξης και ελέγχου του δανεισμού, χρυσός κανόνας για τον Οίκο Αξιολόγησης
Η οπτική της S&P Global Ratings αναφέρει ότι η πειθαρχημένη προσέγγιση της Mytilineos στην διασφάλιση συμβολαίων και αξιοποίηση των ταμειακών ροών καλύτερα των αναμενομένων για να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλακιό της στηρίζει τις ποιοτικές προϋποθέσεις ως προς την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ένα βήμα πιο κοντά στην Επενδυτική Βαθμίδα βρίσκεται η MYTILINEOS, καθώς στο report του ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την Εταιρεία σε ΒΒ, διατηρώντας το ΘΕΤΙΚΟ outlook (πιθανή νέα αναβάθμιση σε 6-12 μήνες), βασιζόμενος κυρίως στον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της εταιρείας, το 2022 σε σχέση με το 2021, καθώς και στη αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων ταμειακών ροών, όπως και  στην μεγαλύτερη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της MYTILINEOS.

Το θετικό outlook, αντανακλά τις εκτιμήσεις μας, αναφέρει  η S&P,  ότι η  Mytilineos θα ανακοινώσει σταθερή κερδοφορία και μειωμένη δανειακή επιβάρυνση, χάρις την πορεία μετασχηματισμού σε μια μεγαλύτερη εταιρία με περισσότερο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.


Ανοιχτή περαιτέρω αναβάθμιση

Η S&P επισημαίνει, ότι τo ΘΕΤΙΚΟ outlook, συνεπεία του νέου επιπέδου κερδοφορίας και της χαμηλότερης μόχλευσης της MYTILINEOS, η οποία πλέον μετατρέπεται σε μία ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερα διαφοροποιημένη Εταιρεία, δίνει την δυνατότητα για μια περαιτέρω αναβάθμιση εφόσον η εταιρεία υλοποιήσει το βασικό πλάνο.

Η S&P εκτιμά ότι η κερδοφορία της MYTILINEOS για το 2022 θα είναι μεταξύ €750-800 εκατ., ενώ το 2023 και το 2024, παρά την πιθανότητα μίας επερχόμενης Ευρωπαϊκής ύφεσης, η MYTILINEOS εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €900 εκάτ. ενώ μπορεί να αγγίξει και το €1δισ, σε επίπεδο EBITDA.

Τα 750 - 800 εκατ είναι σαφώς υψηλότερα σε σχέση με αυτά που προέβλεπε αρχικά ο οίκος, δηλαδή 500 - 550 εκατ το Νοέμβριο του 2021. Αυτά δημιουργήθηκαν ως εξης:

Κατά πρώτον από την διεθνή  αποδιοργάνωση της βιομηχανίας αλουμινίου που οδήγησε ανοδικά τις τιμές του αλουμινίου, σε premiums υψηλότερα των 1000 ευρώ/τόνο, από τα οποία ωφελήθηκε η Mytilineos λόγω hedging ( αντιστάθμισης).

Αντίστοιχα τα προβλήματα στην διεθνή αγορά φυσικού αερίου, που οδήγησαν σε μεγάλες ανόδους τιμών, απέβησαν κερδοφόρα για  ην Mytilineos που πήρε πετυχημένες θέσεις στο arbitrage, ενώ διέθετε χαμηλό κόστος σαν
παραγωγός ενέργειας.


Υψηλή κερδοφορία

Το EBITDA το 2023 θα ανέλθει στα 900 εκατ - 1 δισ σηματοδοτώντας μια ακόμα κορύφωση παρά την επερχόμενη ευρωπαϊκή ύφεση.
Οι βασικοί καταλύτες σε μεγάλο βαθμό είναι αντίστοιχοι με του 2022 και οι τιμές LME προβλέπονται  σταθεροποιημένες σε υψηλότερα από τα επίπεδα του hedging, λόγω της έλλειψης προσφοράς από την εφοδιαστική αλυσίδα. Από την άλλη ο όμιλος ξεκινά την λειτουργία του CCGT και υπάρχει η επιτάχυνση των επενδύσεων για την αποθήκευση καθώς και στο σύνολο του κλάδου των  ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση αναμένεται κερδοφορία από το  αναδιαρθρωμένο τμήμα SES μαζί με το RSD σε ετήσια βάση της τάξης των 300 - 400 εκατ ευρώ την ερχόμενη τριετία.
Παράλληλα τα BOT projects θα μπορέσουν να απεγκλωβίσουν περαιτέρω την εταιρία από την εγχώρια αγορά καθώς στρέφονται σε Ρουμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βσίλειο για έργα που θα ολοκληρώνονται  μέσα στο 2022 και ανέρχονται σε 740 MW. Η Αυστραλία και η Χιλή κατά το 2023 -24 ακολουθούν με έργα 1,2 GW.


Το χρέος και το base case σανάριο

Το προσαρμοσμένο χρέος θα έχει οροφή το 1,5 δισ μέχρι το 2024 και το προσαρμοσμένο χρέος / EBITDA θα κινηθεί στο 2 ή καλύτερα, ανάλογο δηλαδή με την αναβάθμιση της αξιολόγησης. Ανάλογα με την πορεία των ταμειακών ροών η πορεία τους χρέους μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα, αφήνοντας ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια στην αναβάθμιση.

Εξίσου σημαντικό, όπως αναφέρει η S&P είναι,  ότι σε συνδυασμό με την εκτίναξη της κερδοφορίας τουλάχιστον στα 900 εκατ το 2023 και 2024,  η δομή συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έναν ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής μόχλευσης, καθαρού χρέους/EBITDA  κάτω από 2.0 που ενισχύει τις προοπτικές αναβάθμισης εντός 6 -12 μηνών. Η αναμενόμενη ύφεση στην Ευρώπη δεν επηρεάζει την Mytilineos, καθώς αντισταθμίσεις και υπογεγραμμένα συβόλαια είναι ήδη σε ισχύ. Η ανάκαμψη και τα ωφελήματα από τις τρέχουσες επενδύσεις, θα είναι οι βασικοί καταλύτες της αναβάθμισης των ratings όλο και πιο κοντά στο 2024.

Το base case σανάριο προβλέπει EBITDA 750 - 800 εκατ το 2022, 900 εκατ - 1 δισ το 2023 και αυτά αναμένεται να προκύψουν:

- Απο την Μεταλλουργία : Η παραγωγή έχει αντισταθμιστεί, τα εμπορικά premia παραμένουν ισχυρά, ενώ το υπάρχον συμβόλαιο με την ΔΕΗ δίνει τα περιθώρια για αποτελεσματικο έλεγχο του κόστους.

- Ενέργεια και Φυσικό Αέριο: Οι διακυμάνσεις δεν θα εξομαλυνθούν πριν το 2024 , το νέο CCGT ξεκινά την εμπορική του λειτουργία.

- RSD: Δημιουργία εσόδων από τα BOT και τα EPC projects.

- Νέα projects έρχονται από το ανεκτέλεστο των 1,4 δισ και τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που φέρνουν ρευστότητα στην ελληνική αγορά.

 
Οι πηγές χρηματοδότησης τους επόμενους 12 μήνες θα περιέχουν:

- 653 εκατ από μετρητά και ισοδύναμα και αυτό φαίνεται από την σημερινή εικόνα του ισολογισμού.
- Μη χρησιμοποιημένες πιστωτικές γραμμές ύψους 300 εκατ ευρώ
- Χρηματοδοτήσεις από λειτουργική δραστηριότητα ύψους 700 - 750 εκατ

Η χρηματοοικονομική δομή αναμένεται επίσης να περιέχει:

- Ωριμάνσεις δανείων ύψους 203 εκατ

-  Γραμμές factoring  ύψους 145 εκατ, που έχουν 12 μήνες ωρίμανσης. Η εταιρία σκοπεύει να αναχρηματοδοτήσει τις γραμμές αυτές όταν έλθει η ώρα, όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

- Περίπου 130 εκατ εκροές από λειτουργικές ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και πρόσθετες εκροές 50 εκατ σε αντίστοιχες εποχικές δραστηριότητες.

- Επενδύσεις σε BOT, που θα ανέλθουν σε 500 εκατ φθάνοντας τις μικτές επενδύσεις κοντά στο1 δισ,

- Capex 270 - 290 εκατ.

- Μερίσματα γύρω στα 140- 150 εκατ .

Όσων αφορά στη ρευστότητα της εταιρείας ο οίκος αξιολόγησης τονίζει την επάρκειά της, ενώ σχετικά με πιθανές μελλοντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης, η S&P έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της εταιρείας λόγω της ικανότητάς της να λαμβάνει έγκαιρα και αποδοτικά μέτρα ακόμα και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

 Δεν είναι το σύνηθες όταν δίνεται ένα upgrade να διατηρείται και positive outlook. Τις περισσότερες φορές μετά από μια τέτοια κίνηση το outlook γυρίζει σε stable (αυτό είναι εξίσου σημαντικό ενόψει του τι μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης