Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ENGIE: Aδικαιολόγητη η αύξηση κατά 2,9 δισ. ευρώ των προβλέψεων για τα πυρηνικά στο Βέλγιο

ENGIE: Aδικαιολόγητη η αύξηση κατά 2,9 δισ. ευρώ των προβλέψεων για τα πυρηνικά στο Βέλγιο

Τριετής αναθεώρηση των βελγικών διατάξεων για την διάλυση πυρηνικών από την Επιτροπή για τις Πυρηνικές Διατάξεις (CPN)

 

Οι προβλέψεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ για τη Synatom και 0,4 δισ. ευρώ για την Electrabel. Η ENGIE θεωρεί την αύξηση κατά 2,9 δισ. ευρώ αδικαιολόγητη και θα υποβάλει προσαρμοσμένη πρόταση εντός 60 ημερών

Η ENGIE ενημερώθηκε ότι η Commission for Nuclear Provisions (CPN) κατέληξε σε συμπέρασμα στις 16 Δεκεμβρίου σχετικά με την ανά τριετία αναθεώρηση των διατάξεων για τη διάλυση βελγικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και τη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων.

Το CPN σκοπεύει να αναπροσαρμόσει αυτές τις διατάξεις: αύξηση 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ των προβλέψεων που βαρύνουν τη Synatom, στις οποίες προστίθεται μια αύξηση των προβλέψεων που βαρύνουν την Electrabel κατά 0,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η αύξηση κατά 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ όπως προτείνεται από το CPN οφείλεται κυρίως:

  • μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου για τις διατάξεις που καλύπτουν τη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων από 3,25% σε 3,0%. Αυτό περιλαμβάνει αμετάβλητο ποσοστό πληθωρισμού 2,0%
  • αναθεώρηση των βιομηχανικών σεναρίων για τη διάλυση των πυρηνικών σταθμών και αύξηση του λειτουργικού κόστους και του κόστους του έργου κατά τη φάση παροπλισμού
  • παραδοχές κόστους, ιδίως όσον αφορά τους όγκους αποβλήτων και το συνεπαγόμενο κόστος προετοιμασίας από τεχνικές λύσεις που εξακολουθούν να καθορίζονται από το ONDRAF.

Η ENGIE θεωρεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στη λεπτομερή αξιολόγηση που εκπονήθηκε από τις θυγατρικές της Synatom και Electrabel. Επιπλέον, η ENGIE θεωρεί ότι η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου για τη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων δεν δικαιολογείται δεδομένης της τρέχουσας τάσης αύξησης των επιτοκίων.
Η αύξηση των προβλέψεων που πρότεινε η ENGIE ήταν 0,9 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 2,9 δισ. ευρώ που πρότεινε το CPN.
Κατά συνέπεια, η ENGIE θεωρεί τις αυξήσεις που προτείνει το CPN ως δυσανάλογες.
Δεν λαμβάνουν υπόψη το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς και το πλαίσιο, ούτε ότι οι θεσπισμένες διατάξεις θα υπερβαίνουν πιθανώς το κόστος αποσυναρμολόγησης και διαχείρισης αναλωμένων καυσίμων.
Σύμφωνα με το νόμο της 12ης Ιουλίου, η Electrabel θα υποβάλει προσαρμοσμένη πρόταση για συζητήσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου 2023. Στη συνέχεια, η ENGIE και οι θυγατρικές της θα αξιολογήσουν εάν θα υποβάλουν έφεση στο Δικαστήριο των Αγορών εντός 30 ημερών.

Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το CPN, η ENGIE προβλέπει ότι, για το τέλος του 2022, οι προβλέψεις για διάλυση θα αυξηθούν κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ένα τέταρτο αυτής της πρόσθετης διάταξης θα επενδυόταν σε περιουσιακά στοιχεία από το 2023 και το υπόλοιπο στα επόμενα 7 έτη, σύμφωνα με το νόμο.
Οι προβλέψεις για τη διαχείριση αναλωμένων καυσίμων θα αυξηθούν κατά 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ, οι οποίες θα επενδυθούν επίσης σε αποκλειστικά περιουσιακά στοιχεία εντός 12 μηνών. Οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία προσθέτουν στις οικονομικές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει ο Όμιλος, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μέχρι και το 2025 και 0,4 δισεκατομμύρια ευρώ στη συνέχεια και έως το 2030.
Λόγω της καθυστέρησης των βελγικών αρχών στην εφαρμογή λύσεων για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων χαμηλής ραδιενέργειας, η ENGIE επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος, το οποίο, μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ήδη σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ENGIE επανεξετάζει τις επιλογές της για νομική προσφυγή κατά των δημόσιων αρχών για να λάβει τις δέουσες διευκρινίσεις στους κανονισμούς και να ανακτήσει την αντίστοιχη προκατάληψη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης