Ενέργεια

Πορτογαλία: Επιβολή απροσδόκητου φόρου 33% για τις ενεργειακές επιχειρήσεις

Πορτογαλία: Επιβολή απροσδόκητου φόρου 33% για τις ενεργειακές επιχειρήσεις

 Ο νέος συντελεστής θα ισχύει για το 2022 και το 2023

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε την Τρίτη φόρο 33% στα απροσδόκητα κέρδη που ενδέχεται να έχουν οι εταιρείες ενέργειας και οι λιανοπωλητές τροφίμων με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλό σχεδόν τριών δεκαετιών.

Ο επικεφαλής φορολογικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, Nuno Felix, δήλωσε ότι ο νέος «αυστηρά προσωρινός» φόρος ήταν σύμφωνος με αυτόν που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ενεργειακό τομέα.

Στην Πορτογαλία, αυτός ο φόρος στοχεύει στα υπερβάλλοντα κέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων, αλλά και εκείνων των λιανοπωλητών τροφίμων. Προτάθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση που έχει την απόλυτη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.

"Ο νέος φόρος στοχεύει στην αναδιανομή αυτών των πλεονάζοντων κερδών σε πληθωριστικό πλαίσιο ... πρέπει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη", είπε ο Felix στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία.

Υπολογισμός κερδών

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο καθεστώς, το μερίδιο των κερδών των εταιρειών που υπερβαίνει το 20% του μέσου όρου των κερδών της προηγούμενης τετραετίας θα φορολογείται με 33%. Ο νέος συντελεστής θα ισχύει για το 2022 και το 2023.

Στην Πορτογαλία, ο κανονικός συντελεστής για τα εταιρικά κέρδη είναι 21%.
Τα κέρδη της  πορτογαλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Galp αυξήθηκαν 86% τους πρώτους εννέα μήνες, αλλά η εταιρεία είπε ότι αυτό οφείλεται ουσιαστικά στην παραγωγή της στη Βραζιλία και την Αγκόλα, οι οποίες επωφελήθηκαν από την άνοδο των τιμών του αργού και όχι την εγχώρια επιχείρησή του.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανοπωλητής της Πορτογαλίας Jeronimo Martins σημείωσε άνοδο 29% στα καθαρά κέρδη Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, καθώς ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός οδήγησε τα στοιχεία των πωλήσεων υψηλότερα.
Οι τιμές καταναλωτή στην Πορτογαλία αυξήθηκαν 9,9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σημειώνοντας ελαφρά επιβράδυνση από 10,1% τον προηγούμενο μήνα, που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης