Ενέργεια

Ιταλία: Πράσινο φως για αλλαγές στις συμβάσεις ενέργειας που λήγουν

Ιταλία: Πράσινο φως για αλλαγές στις συμβάσεις ενέργειας που λήγουν

Παρατείνεται κατά δύο μήνες έως τις 30 Ιουνίου την αναστολή των αλλαγών που έγιναν σε συμβόλαια που δεν λήγουν

 

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προχωρήσουν με αλλαγές στις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που λήγουν, τις οποίες η αντιμονοπωλιακή αρχή είχε αναστείλει, σύμφωνα με προσχέδιο διατάγματος που είδε το Reuters.

Ωστόσο, θα παρατείνει κατά δύο μήνες έως τις 30 Ιουνίου την αναστολή των αλλαγών που έγιναν σε συμβόλαια που δεν λήγουν, αναφέρεται στο έγγραφο, καθώς επιδιώκει να βοηθήσει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

Παραβιάσεις στον καθορισμό των τιμών

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε βάλει στο στόχαστρο αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Eni και Enel ια εικαζόμενες παραβιάσεις στον καθορισμό των τιμών, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά τους παραβίαζε κυβερνητικό διάταγμα της 9ης Αυγούστου.

Ανέστειλε την ισχύ των συμβάσεων από τις 10 Αυγούστου φέτος έως τις 30 Απριλίου 2023 που επέτρεψαν στις εταιρείες να αλλάξουν τις τιμές τους.

Σε μια δήλωση στις 14 Δεκεμβρίου, η Enel είπε ότι θα ασκήσει έφεση για την κίνηση της αρχής και ότι οι αλλαγές στους όρους των συμβάσεων που έληξαν και λήγουν που υπόκεινται σε πιθανή ανανέωση δεν θα πρέπει να επηρεαστούν.
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης οι Hera, A2A, Edison, ACEA και ο γαλλικός όμιλος Engie, αποτελούν περίπου το 80% της ιταλικής αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης