Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Habeck: Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες υποδομές LNG

Habeck: Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες υποδομές LNG
Αισιόδοξος ο Γερμανός πολιτικός για τους τερματικούς σταθμούς LNG μέχρι τέλος του 2023

«Πότε θα μειωθούν οι τιμές; Ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τέλη της νένας χρονιάς αν και όχι στα επίπεδα του 2021», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, όπως μεταδίδει η DW. «Το 2023 θα πρέπει να αντέξουμε αυξημένες τιμές», προσθέτει, εξηγώντας, ότι μέχρι το τέλος της νέας χρονιάς θα έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή με τερματικούς σταθμούς LNG, έτσι ώστε η Γερμανία να είναι σε θέση να αποθηκεύσει τις αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου, που θα επιτρέψουν μείωση τιμών για την βιομηχανία και τους καταναλωτές.

Στις χονδρεμπορικές αγορές φυσικού αερίου οι τιμές βρίσκονται σε ύφεση εδώ και μερικούς μήνες: «Είναι εντυπωσιακό ότι από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, στην καρδιά του χειμώνα, οι τιμές πέφτουν», λέει ο υπ. Οικονομίας. Έτσι για παράδειγμα η τιμή στις spot αγορές μειώθηκε πριν τα Χριστούγεννα από 130 ευρώ στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Εννοείται ότι οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές», υπογραμμίζει, θυμίζοντας ότι στα μέσα του 2021 η τιμή ανά μεγαβατώρα διαμορφώνονταν μεταξύ 10 και 30 ευρώ.

Από τότε που η Ρωσία έκλεισε την στρόφιγγα του φυσικού αερίου η Γερμανία ποντάρει σε τερματικά LNG. Όπως τονίζει ο Habeck  «αν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής εντός χρονοδιαγράμματος, τότε στη Γερμανία θα ισχύσουν οι τιμές φυσικού αερίου της παγκόσμιας αγοράς, οι οποίες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις τωρινές.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή επάρκεια, ο πολιτικός των Πρασίνων δηλώνει ικανοποιημένος από τις ήπιες θερμοκρασίες που επικρατούν, με κάποιες ολιγοήμερες εξαιρέσεις, φέτος το χειμώνα: «Μου αρέσει το χειμωνιάτικο κρύο. Ειδικά φέτος, χαίρομαι ότι δεν είναι τσουχτερό».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης