Ενέργεια

Τσεχία: Το πλαφόν στις τιμές της ενέργειας θα κοστίσει έως και 8,8 δισ. δολάρια

Τσεχία: Το πλαφόν στις τιμές της ενέργειας θα κοστίσει έως και 8,8 δισ. δολάρια
Περίπου το ένα τρίτο της κατανάλωσης θα καλυφθεί μέσω αγορών spot

Τα ανώτατα όρια τιμών ενέργειας του τσεχικού κράτους θα κοστίσουν το πολύ 200 δισεκατομμύρια κορώνες (8,79 δισεκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος, αν και ο τελικός λογαριασμός είναι πιθανό να είναι μικρότερος, δήλωσε το υπουργείο Βιομηχανίας στο υλικό που ετοιμάστηκε για την επόμενη κυβερνητική συνάντηση σύμφωνα με το Reuters.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει προηγουμένως το αναμενόμενο κόστος των ανώτατων ορίων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα είναι περίπου 170 δισεκατομμύρια κορώνες.
Σε έγγραφα στον ιστότοπο της κυβέρνησης που θα συζητηθούν στην πρώτη κυβερνητική συνεδρίαση του 2023, το υπουργείο αναφέρει ότι το ακριβές κόστος δεν είναι ακόμη σαφές.

Η εκτίμηση των 200 δισεκατομμυρίων κορώνων προϋποθέτει μια μέγιστη μέση ετήσια τιμή spot που δεν υπερβαίνει τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την ηλεκτρική ενέργεια και 120 ευρώ/MWh για το φυσικό αέριο.

Περίπου το ένα τρίτο της κατανάλωσης θα καλυφθεί μέσω αγορών spot, αναφέρουν τα έγγραφα.

Η κυβέρνηση ενέκρινε αυτόν τον μήνα ένα μέτρο που περιορίζει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο ίδιο επίπεδο με τις τιμές για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.
Η τιμή θα οριστεί σε 5 κορώνες (0,2192 $) ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας και 2,5 κορώνες ανά κιλοβατώρα φυσικού αερίου, χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας.

Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα μέτρα από απροσδόκητους φόρους στον ενεργειακό και τραπεζικό κλάδο καθώς και από ανώτατα όρια στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της Τσεχίας έχουν σημειώσει ρεκόρ από τότε που επικράτησε η πανδημία του COVID-19 το 2020. Στα τέλη Νοεμβρίου, οι νομοθέτες ενέκριναν το νπροϋπολογισμό του 2023 με έλλειμμα 295 δισεκατομμυρίων κορώνων, από 375 δισεκατομμύρια κορώνες που αναμένονταν το 2022.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης