Ενέργεια

Πολωνία: Eίναι έτοιμη για την απαγόρευση πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου

Πολωνία: Eίναι έτοιμη για την απαγόρευση πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου

 H PKN Orlen λέει ότι έχει εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου μέσω της συνεργασίας της με τη Saudi Aramco

 

Η Πολωνία είναι έτοιμη για την απαγόρευση πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου σε χώρες που εφαρμόζουν ανώτατο όριο τιμών, δήλωσε ο υπουργός Κλίματος την Πέμπτη, με τη χώρα να έχει μειώσει την πρόσληψη ρωσικού αργού και να έχει εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες από παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία.

Τα κράτη της Ομάδας των Επτά (G7) και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, συμφώνησαν αυτό το μήνα ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο αργό. Σε απάντηση, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη ένα διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες σε χώρες που τηρούν το ανώτατο όριο.

Η Πολωνία μειώνει σταδιακά την πρόσληψη ρωσικού πετρελαίου και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σταμάτησε να αγοράζει θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε η κορυφαία εταιρεία διύλισης PKN Orlen. Η εταιρεία λέει ότι έχει εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου μέσω της συνεργασίας της με τη Saudi Aramco.

«Είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε όλους τους τύπους αργού πετρελαίου, αυτό είναι το πλεονέκτημά μας», δήλωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Anna Moskwa σε συνέντευξη Τύπου.

Η Moskwa είπε επίσης ότι πιστεύει ότι το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ θα περιλαμβάνει μια απόφαση για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Γερμανική στήριξη

Η Πολωνία ζητά τη γερμανική υποστήριξη για να επιβάλει κυρώσεις από την ΕΕ στο Πολωνο-Γερμανικό τμήμα του αγωγού αργού Druzhba, ώστε η Βαρσοβία να μπορέσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία αγοράς ρωσικού πετρελαίου το επόμενο έτος χωρίς να πληρώσει πρόστιμα, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες τον Νοέμβριο.

Η Πολωνία και η Γερμανία υποσχέθηκαν την άνοιξη ότι θα προσπαθήσουν να τερματίσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω του βόρειου τμήματος της Druzhba μέχρι το τέλος του έτους, αλλά η Orlen παραμένει συνδεδεμένη με τη σύμβασή της με τη ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Tatneft

«Πιστεύουμε ότι το επόμενο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει μια απόφαση για το πετρέλαιο», δήλωσε ο Moskwa. «Οι κυρώσεις ακυρώνουν το συμβόλαιο με την Tatneft».


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης