Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Bloomberg: Τα βήματα προόδου του 2022 για το κλίμα - Οι έξι βασικοί άξονες

Bloomberg: Τα βήματα προόδου του 2022 για το κλίμα - Οι έξι βασικοί άξονες
Ενδιαφέρουσες αναλύσεις και καταγραφές για το μέλλον του κλίματος

Η ζημιά που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή τον περασμένο χρόνο ήταν κατά καιρούς τόσο τεράστια που ήταν δύσκολο να κατανοηθεί. Η κατανάλωση άνθρακα ανέκαμψε το 2022. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα φάνηκαν να απομακρύνονται από τις μεγάλες δεσμεύσεις για το κλίμα.

To Βloomberg καταγράφει τις νέες πολιτικές καινοτομίες που μπορούν να ξεκλειδώσουν την τεράστια πρόοδο στην προσπάθεια να επιβραδυνθεί και να αντιστραφεί η αύξηση της θερμοκρασίας. Παρακάτω είναι μια λίστα με έξι ενθαρρυντικές εξελίξεις από μια πολύ σημαντική χρονιά, καθώς τα περισσότερα έθνη εξέλεξαν κυβερνήσεις που έχουν ως προτεραιότητα το κλίμα και τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

Αλλαγή δεδομένων λόγω Biden

Το νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ, που υποστηρίζεται από δαπάνες περίπου 374 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα, διασφαλίζει για τις επόμενες δεκαετίες δισεκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή μετάβαση, ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και την επιδότηση της ηλεκτροκίνησης. Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, το εν λόγω νομοσχέδιο θα εξαλείψει 4 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η ΕΕ φορολογεί το διοξείδιο του άνθρακα στα σύνορά της

Τα 27 μέλη του μπλοκ κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη δημιουργία του Μηχανισμού Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα. Ένα ξεχωριστό ορόσημο από το 2022 είδε τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ που θα την επεκτείνει στις οδικές μεταφορές, τη ναυτιλία και τη θέρμανση. Αυτή η επέκταση της πολιτικής θα επιταχύνει επίσης τον ρυθμό με τον οποίο οι εταιρείες καλούνται να μειώσουν τη ρύπανση.

Η σημασία της βιοποικιλότητας

Μόλις δύο εβδομάδες πριν από το τέλος του 2022, οι διαπραγματευτές στη Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα των Ηνωμένων Εθνών COP15 στο Μόντρεαλ πέτυχαν μια αιφνιδιαστική νίκη με τη μορφή δέσμευσης από 195 έθνη να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% της γης και των υδάτων της Γης έως το 2030.

Το χέρι βοηθείας των πλούσιων χωρών

Οι εκπρόσωποι στο COP27 στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου κατέληξαν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τη δημιουργία ενός ταμείου απώλειας και ζημίας για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Just Energy Transition Partnerships, τέθηκε επίσης σε ευρύτερη χρήση το 2022. Ο μηχανισμός έχει σκοπό να βοηθήσει τις αναδυόμενες οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα να απομακρυνθούν από τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα με τρόπο που δεν αφήνει τους εργαζόμενους «ξεκρέμαστους».

Αλλαγές σε ηγέτες

Οι ψηφοφόροι επέφεραν μεγάλες αλλαγές στην ηγεσία σε πολλές βασικές χώρες. Στη Βραζιλία, ο Luiz Inacio Lula da Silva κέρδισε την προεδρία εν μέρει υποσχόμενος να μηδενίσει την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου. Το Νοέμβριο, ο Joe Biden συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping, επαναφέροντας τη σχέση που είχε διακοπεί λόγω της διπλωματικής αντιπαράθεσης για την Ταϊβάν.

Η αντίληψη για το μεθάνιο

Ο κόσμος άργησε να κατανοήσει τους κινδύνους του μεθανίου, ενός ιδιαίτερα ισχυρού αερίου που παγιδεύει τη θερμότητα. Αλλά από την περσινή COP26 στη Γλασκώβη, τα κράτη έχουν υπογράψει μια παγκόσμια δέσμευση για μείωση αυτών των εκπομπών, που μπορεί να προέρχονται από πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης