Ενέργεια

Άνθρακας και φυσικό αέριο οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του ράλι των commodities το 2022

Άνθρακας και φυσικό αέριο οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του ράλι των commodities το 2022

 Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας εκτόξευσε τις τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου - Κέρδη από την ισχυρή ενεργειακή ζήτηση και τις περιορισμένες προμήθειες

 

Οι αγορές άνθρακα και φυσικού αερίου ολοκληρώνουν το 2022 με ισχυρά κέρδη μετά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας η οποία προκάλεσε απότομη άνοδο στις τιμές, ενώ οι περιορισμένες προμήθειες που αναμένονται το 2023 θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την αγορά με περισσότερα κέρδη σύμφωνα με το Reuters.

Τα βιομηχανικά μέταλλα, το σιδηρομετάλλευμα και το καουτσούκ κλείνουν την χρονιά σε αρνητικό έδαφος, καθώς δέχθηκαν πιέσεις το 2022 από την αυστηρή πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID και τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Οι γεωργικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών και του φοινικέλαιου, εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά τον Μάρτιο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των διαταραχών του εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία, προκαλώντας πληθωρισμό τροφίμων, αλλά αυτά τα βασικά προϊόντα εγκατέλειψαν μεγάλο μέρος των κερδών τους το δεύτερο εξάμηνο.

"Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών, τα commodities θα εξακολουθήσουν να είναι πιθανό να ολοκληρώσουν τη χρονιά ως την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τις καλύτερες επιδόσεις...", δήλωσε η Goldman Sachs στο outlook για το 2023.

«Από θεμελιώδη άποψη, η πρόβλεψη για τα περισσότερα commodities το επόμενο έτος είναι πιο ανοδική από ό,τι ήταν σε οποιοδήποτε σημείο από τότε που επισημάναμε για πρώτη φορά τον υπερκύκλο τον Οκτώβριο του 2020».

Εμπορεύματα.JPG

Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου αναταράχθηκαν φέτος αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη και ένας μεγάλος αγωγός υπέστη ζημιά εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να εισαγάγουν όγκους ρεκόρ για να εξασφαλίσουν τις χειμερινές προμήθειες.

Η πρόσθετη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εν μέσω αυστηρότερων προμηθειών φυσικού αερίου με σωλήνες επέφερε τεράστια πίεση στην παγκόσμια αγορά, πυροδοτώντας μια ενεργειακή κρίση που ώθησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε ιστορικά υψηλά.

Άλμα 140%

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα του Newcastle έχουν εκτοξευθεί σχεδόν 140% το 2022, το μεγαλύτερο άλμα από το 2008. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και οι τιμές φυσικού αερίου χονδρικής έχουν εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 20%, καταγράφοντας αύξηση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Τα καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής - άνθρακας, φυσικό αέριο και πετρέλαιο - ξεπερνούν σε απόδοση άλλα ενεργειακά προϊόντα το 2022 μετά τη μείωση του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη



εμπορευματα_2.JPG


Επειδή η Ευρώπη θα συνεχίσει να εισάγει LNG για την αντικατάσταση των αποθεμάτων φυσικού αερίου τον επόμενο χρόνο μετά τον χειμώνα, οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν υψηλές εν μέσω περιορισμένων νέων προμηθειών.

Η κατάργηση των αυστηρών ελέγχων πανδημίας στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG στον κόσμο, θα μπορούσε επίσης να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη κατανάλωση LNG το επόμενο έτος.

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου που ξεκινά τον Φεβρουάριο θα μπορούσε να βοηθήσει να κρατηθεί η αγορά και να μειωθεί η αστάθεια που παρατηρήθηκε φέτος.
Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά για ένα δεύτερο ετήσιο κέρδος, με το Brent να αυξάνεται σχεδόν κατά 6% και το αμερικανικό αργό να αυξάνεται σχεδόν κατά 5%.


Βιομηχανικά μέταλλα

Όσον αφορά τα βιομηχανικά μέταλλα, ο χαλκός στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου έχει υποχωρήσει περισσότερο από 13% το 2022 και το αλουμίνιο υποχωρεί περίπου 15%, παρόλο που και τα δύο μέταλλα έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ τον Μάρτιο.

Το νικέλιο έχει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μετάλλων το 2022, ενώ τα μέτρα μηδενικού COVID-19 της Κίνας μείωσαν τη ζήτηση για άλλα βιομηχανικά μέταλλα.


εμπορευματα_3.JPG

Οι spot τιμές του σιδηρομεταλλεύματος με προορισμό την Κίνα, η οποία καταναλώνει περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας προσφοράς, έχουν μειωθεί περίπου 5% φέτος, κλείνοντας κοντά στα 115 δολάρια ανά τόνο.

Οι αναλυτές της Citi είναι πτωτικοί για το νικέλιο και τον ψευδάργυρο για τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, παρατηρώντας ισχυρή αύξηση της προσφοράς, ενώ είναι ανοδικοί για το σιδηρομετάλλευμα και το αλουμίνιο.

«Το σιδηρομετάλλευμα αναμένεται να παραμείνει ισχυρό βραχυπρόθεσμα και θα μπορούσε να ακολουθήσει την περίπτωση μιας σημαντικής πιστωτικής χαλάρωσης της Κίνας…», ανέφεραν σε σημείωμα.

Η πολιτική στροφής της Κίνας για τον COVID και η δέσμευσή της να αυξήσει τη στήριξη για τον προβληματικό τομέα των ακινήτων βοήθησαν στη στήριξη των τιμών των σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η αισιοδοξία έχει μετριαστεί από τις αυξανόμενες λοιμώξεις από τον COVID και τον ενισχυμένο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης το 2023, εάν οι κεντρικές τράπεζες, όπως αναμενόταν, συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Το νικέλιο, με την μεγάλη υπεραπόδοση στον τομέα των μετάλλων, καταγράφει άνοδο 45%, τη μεγαλύτερη από το 2010, εν μέρει λόγω της έλλειψης μετάλλου που μπορεί να παραδοθεί έναντι της σύμβασης LME και εν μέρει επειδή η αγορά ήταν ασταθής από τη συρρίκνωση του όγκου μετά από ένα φιάσκο συναλλαγών τον Μάρτιο.
Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός έχασε περίπου 1% το 2022, σημειώνοντας πτώση για δεύτερη χρονιά, το ασήμι σημείωσε άνοδο σχεδόν 3%, η πλατίνα κέρδισε 9% και το παλλάδιο υποχώρησε κατά 4%.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης