Ενέργεια

Reuters: Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 120.000 Bpd τον Δεκέμβριο

Reuters: Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 120.000 Bpd τον Δεκέμβριο

H συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 780.000 bpd κάτω από τον στόχο του ΟΠΕΚ για τον Δεκέμβριο

 

Η ανάκαμψη της παραγωγής στη Νιγηρία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Τετάρτη.

Παρά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ εξακολουθούσε να είναι πολύ κάτω από τον συλλογικό στόχο των δέκα μελών που δεσμεύονται από το σύμφωνο του ΟΠΕΚ+.
Ο OPEC+ κινήθηκε για να μειώσει τον στόχο της συλλογικής παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο - περίπου 1,27 εκατομμύρια bpd που θα προέλθει από τα μέλη του OPEC.

Οι 10 παραγωγοί στον ΟΠΕΚ με ποσοστώσεις παραγωγής είδαν τη συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου τους στα 780.000 bpd κάτω από τον στόχο του ΟΠΕΚ για τον Δεκέμβριο. Το έλλειμμα μειώθηκε ελαφρά από 800.000 bpd κάτω από την ποσόστωση του ΟΠΕΚ για τον Νοέμβριο.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ άντλησε 29 εκατομμύρια bpd, αυξημένα κατά 120.000 bpd σε μηνιαία βάση, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη της παραγωγής της Νιγηρίας από διακοπές λειτουργίας, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters. Παρόλα αυτά, η Νιγηρία είχε τη μεγαλύτερη υστέρηση στην ποσόστωση παραγωγής του ΟΠΕΚ+, μαζί με άλλα αφρικανικά μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Αγκόλα.

Ανάκαμψη

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έρευνα του Bloomberg για την παραγωγή του ΟΠΕΚ έδειξε επίσης αύξηση της παραγωγής για τον Δεκέμβριο, κατά 150.000 bpd τον Νοέμβριο, χάρη στην ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου στη Νιγηρία.

Τον Οκτώβριο, οι αρχές της Νιγηρίας ανακάλυψαν μια παράνομη υποβρύχια σύνδεση 2,5 μιλίων από τον τερματικό σταθμό εξαγωγών Forcados της Νιγηρίας. Λειτουργούσε απαρατήρητα για περίπου εννέα χρόνια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου NNPC. Ενώ η Νιγηρία γνώριζε για χερσαίους αγωγούς για δεκαετίες, ένας υποβρύχιος ήταν ο πρώτος του είδους του.

Η Νιγηρία εκτιμά ότι χάνει περίπου 600.000 bpd αργού πετρελαίου λόγω κλοπής. Ωστόσο, για τον Δεκέμβριο, η έρευνα του Bloomberg έδειξε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Νιγηρίας έφτασε στο υψηλό οκτώ μηνών στα 1,35 εκατομμύρια bpd.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ συνεχίζει να υπολείπεται των καθορισμένων ποσοστώσεων και μειώθηκε τον Νοέμβριο κατά 744.000 bpd, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Μηνιαία Έκθεσή του για την Αγορά πετρελαίου. Τον Νοέμβριο, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε κατά 404.000 bpd, στα 10,474 εκατομμύρια bpd. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ είχαν επίσης μείωση τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας την παραγωγή του ομίλου στα 28,826 εκατομμύρια bpd - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης