EDPR: Προχωρά σε νομικά μέτρα σε Πολωνία και Ρουμανία – Τι θα κάνει στην Ελλάδα;

EDPR: Προχωρά σε νομικά μέτρα σε Πολωνία και Ρουμανία – Τι θα κάνει στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με την EDPR, τα μέτρα και στις δύο χώρες δεν ακολουθούν την αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πορτογαλικός πάροχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας EDP Renovaveis, δήλωσε σήμερα (9/1) ότι θα λάβει νομικά μέτρα κατά των νέων ενεργειακών φόρων στην Πολωνία και τη Ρουμανία.        

Όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρουμανία και η Πολωνία εισήγαγαν πρόσφατα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ανάκτηση εσόδων από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να βοηθήσουν τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

Η EDP Renovaveis ανέφερε σε δήλωσή της ότι πιστεύει ότι τα μέτρα και στις δύο χώρες δεν ακολουθούν την αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάκτηση μόνο των ρεαλιστικών και πραγματικών εσόδων από την αγορά.Τούτων δοθέντων, αποτελεί ερώτημα αν η πορτογαλική εταιρεία, που δραστηριοποιείται και στην χώρα μας προτίθεται να λάβει νομικά μέτρα κατά του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών από τις ΑΠΕ.

«Η EDP θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για να συμβάλει στην επιστροφή σε ένα κράτος δικαίου που μπορεί να υποστηρίξει τις απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτές τις χώρες και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η εταιρεία, χωρίς να διευκρινίσει τις νομικά μέτρα θα λάβει ή σε ποιο δικαστήριο θα απευθυνθεί.Σύμφωνα με την EDP Renovaveis, οι νέοι φόροι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε "παράλογες πληρωμές" και δυνητικό κόστος περίπου 300 εκατ. ευρώ (320 εκατ. δολάρια).

Σημειώνεται ότι η EDP Renovaveis λειτουργεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισχύος 697 μεγαβάτ (MW) στην Πολωνία και 521 μεγαβάτ (MW) στη Ρουμανία.

Τέλος, σημειώνεται ότι, για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 το EBITDA της EDPR ανήλθε στα 1,482 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 62% σε ετήσια βάση) λόγω των σταθερών αποτελεσμάτων των τομέων δραστηριότητας που υποστηρίζονται από την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 10% και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 14%.

Η EDPR έχει καταφέρει να πετύχει 10,8 GW από τον πρόσθετο στόχο των 20 GW που έχει τεθεί για την περίοδο 2021-2025 (άρα το 55% έχει επιτευχθεί), με πάνω από το 40% του στόχου αυτού είτε να έχει ήδη εγκατασταθεί είτε να βρίσκεται υπό κατασκευή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης