Ενέργεια

Αίτημα της Ισπανίας στις Βρυξέλλες για παράταση ως το 24 του πλαφόν του μηχανισμού της Ιβηρικής

Αίτημα της Ισπανίας στις Βρυξέλλες για παράταση ως το 24 του πλαφόν του μηχανισμού της Ιβηρικής
Η Ribera υπογράμμισε ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να μειωθεί η αστάθεια των τιμών και να γίνει φθηνότερο το ηλεκτρικό ρεύμα

Η Ισπανία θα ζητήσει την άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να παρατείνει το προσωρινό πλαφόν του λεγόμενου μηχανισμού της Ιβηρικής από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της υπουργού Ενέργειας Teresa Ribera.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο λεγόμενος μηχανισμός της Ιβηρικής αφορά την επιβολή πλαφόν  στις τιμές αναφοράς για φυσικό αέριο και άνθρακα που χρησιμοποιείται από τα εργοστάσια ρεύματος, όπως είχαν συμφωνήσει Ισπανία και Πορτογαλία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την άνοιξη του 2022. Ο μηχανισμός πρόκειται να λήξει στις 31 Μαϊου, όμως ήδη η Μαδρίτη προσανατολίζεται στην επίτευξη συμφωνίας για την παράταση του.

«Σκοπεύουμε να ζητήσουμε να διατηρηθεί ο ιβηρικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ή μέχρι να μεταρρυθμιστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να επικαιροποιηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Antena3. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι «Θέλουμε το πλαφόν για το φυσικό αέριο να διατηρηθεί στο κατώτερο όριο των τιμών, ήτοι στα 45 με 50 ευρώ/MWh , τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2024»

«Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις»

Η Ribera υπογράμμισε ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να μειωθεί η αστάθεια των τιμών και να γίνει φθηνότερο το ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόσθεσε ότι οι ήπιες θερμοκρασίες το φθινόπωρο και τις αρχές του χειμώνα βοήθησαν στη μείωση των τιμών και στη στήριξη των επιπέδων αποθήκευσης αερίου σε όλη την Ευρώπη.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία μειώνονται σταθερά από τότε που κορυφώθηκαν τον Αύγουστο, εν μέρει λόγω της υψηλότερης παραγωγής αιολικής ενέργειας. Για λίγες ημέρες τον Οκτώβριο, το ανώτατο όριο φυσικού αερίου δεν ίσχυε καθώς οι τιμές ήταν κάτω από τα 40 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης