Ενέργεια

Reuters: Πρεμιέρα στις 13/1 για το νέο δείκτη τιμών αναφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ

Reuters: Πρεμιέρα στις 13/1 για το νέο δείκτη τιμών αναφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ
Oι Βρυξέλλες θέλουν να καταστήσουν την τιμολόγηση του LNG πιο διαφανή

Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να δημοσιεύουν μια ημερήσια αξιολόγηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) την προσεχή Παρασκευή (13/1) μεταδίδει το Reuters. Πρόκειται για το πρώτο βήμα στο σχέδιο της ΕΕ να σχηματίσει μια νέα ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς στο εν λόγω καύσιμο.

Μετά από ένα χρόνο αστάθειας στις τιμές του φυσικού αερίου λόγω της μείωσης των προμηθειών στην Ευρώπη από τη Ρωσία, οι Βρυξέλλες θέλουν να καταστήσουν την τιμολόγηση του LNG πιο διαφανή για λόγους δεοντολογίας και αποφυγής στρεβλώσεων.

Παράλληλα, ο ACER (Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ) θα δημοσιεύσει την πρώτη του αξιολόγηση τιμών για παραδόσεις LNG στην Ευρώπη την Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters.

Περί TTF

Το TTF καθοδηγείται από την προμήθεια αγωγών φυσικού αερίου και η ΕΕ υποστηρίζει ότι αυτή η τιμή δεν αντιπροσωπεύει πλέον μια ευρωπαϊκή αγορά που περιλαμβάνει περισσότερο LNG. Οι χώρες της ΕΕ αύξησαν τις εισαγωγές LNG πέρυσι για να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών.

Μια σημαντική μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία πέρυσι έκανε την τιμή του TTF ασταθή και συχνά πιο ακριβή από τις τιμές του LNG. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η διαφορά μεταξύ των τιμών του LNG και του TTF έχει περιοριστεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει εν μέσω ασυνήθιστα ζεστού καιρού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης