Ενέργεια

H Petrobras μειώνει τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 11% από την 1η Φεβρουαρίου

H Petrobras μειώνει τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 11% από την 1η Φεβρουαρίου
Η τελική τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές δεν εξαρτάται πλήρως από τις τιμές πώλησης της εταιρείας αλλά από το χαρτοφυλάκιο των προμηθευτών και τα περιθώρια κέρδους κάθε διανομέα φυσικού αερίου

Σε μείωση της τιμής φυσικού αερίου για τους πελάτες της κατά 11,1% προχωρεί η Petrobras,σε σχέση με την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, από την 1η Φεβρουαρίου, λόγω των χαμηλότερων διεθνών τιμών του πετρελαίου και της υποτίμησης του βραζιλιάνικου νομίσματος, ανακοίνωσε την Τρίτη η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βραζιλίας.

Η Petrobras ενημερώνει την τιμή του φυσικού αερίου σε τριμηνιαία βάση και λαμβάνει υπόψη την τιμή του διεθνούς δείκτη αργού πετρελαίου, Brent Crude, καθώς και τη συναλλαγματική ισοτιμία για το ρεάλ Βραζιλίας.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 11,9%. Εν τω μεταξύ, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρεάλ υποτιμήθηκε κατά 0,2%, δηλαδή η ποσότητα του βραζιλιάνικου νομίσματος προς μετατροπή σε δολάρια αυξήθηκε κατά 0,2%, ανέφερε η Petrobras σε ανακοίνωση.

Επιπλέον, τα συμβόλαια φυσικού αερίου που ισχύουν από το 2022 περιλαμβάνουν μείωση της φόρμουλας τιμολόγησης, από 16,75% της τιμής Brent στο 14,40% της τιμής Brent.

Η Petrobras σημείωσε ότι η τελική τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές δεν εξαρτάται πλήρως από τις τιμές πώλησης της εταιρείας. Εξαρτάται επίσης από το χαρτοφυλάκιο των προμηθευτών και τα περιθώρια κέρδους κάθε διανομέα φυσικού αερίου, καθώς και από τους ομοσπονδιακούς και κρατικούς φόρους και τα τιμολόγια καταναλωτών.

Προβλήματα

Η Petrobras έχει σήμερα μεγαλύτερα προβλήματα από την τιμή του φυσικού αερίου. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει από τότε που ο αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Lula επέλεξε τον πολιτικό του σύμμαχο, Jean Paul Prates, ως νέο επικεφαλή της Petrobras. Ο Prates είχε κατηγορήσει την τρέχουσα ηγεσία της εταιρείας ότι οδήγησε την Petrobras «στον γκρεμό» λόγω της μοναδικής εστίασής της στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και την πενιχρή της προσοχή στην ενεργειακή μετάβαση.

Αυτή την εβδομάδα, η Petrobras ενίσχυσε την ασφάλεια στα διυλιστήρια της ως απάντηση στις απειλές για επιθέσεις στην υποδομή, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Οι απειλές έρχονται καθώς υποστηρικτές του προηγούμενου προέδρου της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, εισέβαλαν στο Κογκρέσο της Βραζιλίας, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι ταραχές ξέσπασαν για πρώτη φορά μετά τη ισχνή νίκη του προέδρου Ignacio Lula da Silva επί του Bolsonaro τον Οκτώβριο και συνεχίζονται από τότε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης