Ενέργεια

Αυστηρές προθεσμίες περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για απώλεια των όρων σύνδεσης - Τι αναφέρει για το virtual net metering

Αυστηρές προθεσμίες περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για απώλεια των όρων σύνδεσης - Τι αναφέρει για το virtual net metering

Μέσω του ίδιου νομοσχεδίου το ΥΠΕΝ θα ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση του virtual net metering και από την βιομηχανία υψηλής τάσης

 

Νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο από έργα που λιμνάζουν δρομολογεί το ΥΠΕΝ με στόχο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την επίτευξη των αναβαθμισμένων στόχων για την διείσδυση των ΑΠΕ, θα αποτυπώνει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει χορηγήσει οριστικές προσφορές σύνδεσης με το δίκτυο συνολικής ισχύος 12 GW. Από το συνολικό αυτό χαρτοφυλάκιο, ισχύς 9 GW αντιστοιχεί σε έργα που δεν προχωρά η υλοποίησή τους με αποτέλεσμα να δεσμεύουν πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο για την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί διάταξη που θέτει αυστηρές προθεσμίες για την υπογραφή σύμβασης σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ, με την πάροδο της οποίας θα χάνονται οι προσφορές σύνδεσης, διαδικασία που θα οδηγήσει και στο ξεσκαρτάρισμα του εικονικού και πραγματικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις σχετικές εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από αρμόδιους φορείς, και οι οποίες θα πάρουν την μορφή νομοθετικής ρύθμισης, έργα που έχουν λάβει οριστικές προσφορές σύνδεσης έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει για να τις διατηρήσουν να υποβάλουν αίτηση για σύμβαση σύνδεσης σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφισή της.
Το αντίστοιχο διάστημα ορίζεται σε έξι μήνες για έργα που έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης την διετία 2021-2022 και δώδεκα μήνες για τα έργα που θα πάρουν όρους σύνδεσης μετά το 2022.

Η διάταξη θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την πλήρη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγία REDII (Renewable Energy Directive) για τις ΑΠΕ που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Φεβρουάριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την ενσωμάτωση της Οδηγίας έληξε στις 30 Ιουνίου 2021 και η χώρα μας έλαβε λίγο αργότερα (όπως και άλλα κράτη μέλη) από την Κομισιόν προειδοποιητική επιστολή. Έως σήμερα η Ελλάδα έχει μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο μόνο ορισμένα τμήματα της οδηγίας.

Virtual net metering για την υψηλή τάση και τις ενεργειακές κοινότητες

Μέσω του ίδιου νομοσχεδίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση του virtual net metering και από την βιομηχανία υψηλής τάσης, αλλά και την ένταξη στον ευνοϊκό θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων και επιχειρήσεων μικρών και μεσαίων απ όλους τους κλάδους, παρεμβάσεις που αναμένεται να συμβάλουν στο μείζον ζήτημα της διασφάλισης σταθερού κόστους σε μακροχρόνιο ορίζοντα για τις επιχειρήσεις. Βιομηχανίες υψηλής τάσης θα μπορούν να παράγουν και να καταναλώνουν ενέργεια (ιδιοκατανάλωση) και μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, από φωτοβολταϊκό δηλαδή που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο, χωρίς έγχυση στο σύστημα της ενέργειας που περισσεύει , υπό την προυπόθεση ότι τα έργα ΑΠΕ θα συνοδεύονται με μπαταρία (αποθήκευση). Η υψηλή τάση θα μπορεί να αξιοποιήσει συνολική ισχύ 2 GW για ιδιοκατανάλωση αυτής της κατηγορίας.

Παράλληλα, με διάταξη θα θεσμοθετηθεί μια νέα κατηγορία Ενεργειακών Κοινοτήτων, οι Επαγγελματικές Ενεργειακές Κοινότητες οι οποίες θα μπορούν επίσης να αναπτύσσουν έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με μπαταρία, το κόστος της οποίας μάλιστα θα επιδοτείται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης