Τελευταία Νέα

EDPR: Σε λειτουργία το πρώτο υβριδικό αιολικό-ηλιακό πάρκο στην Ιβηρική

EDPR: Σε λειτουργία το πρώτο υβριδικό αιολικό-ηλιακό πάρκο στην Ιβηρική

Η μονάδα Mina de Orgueirel, συνδυάζει 17.000 νέα φωτοβολταϊκά πάνελ που καλύπτουν μια περιοχή περίπου έξι γηπέδων ποδοσφαίρου με ανεμογεννήτριες

 

Η EDP Renovaveis ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον κόσμο, έθεσε σε λειτουργία το πρώτο υβριδικό αιολικό-ηλιακό πάρκο στην Ιβηρική, προσθέτοντας 36,5 γιγαβάτ (GW) ετήσιας ισχύος ακριβώς τη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση.

Η μονάδα Mina de Orgueirel, περίπου 300 χλμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας, Λισαβόνας, συνδυάζει 17.000 νέα φωτοβολταϊκά πάνελ που καλύπτουν μια περιοχή περίπου έξι γηπέδων ποδοσφαίρου με ανεμογεννήτριες που είχε ήδη η EDPR στο ίδιο οικόπεδο.

Όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία επιταχύνει τη στροφή της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επωφελούμενη από την άφθονη ηλιοφάνεια και τους ισχυρούς ανέμους του Ατλαντικού, η Πορτογαλία επιδιώκει να έχει το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2026, από 60% τώρα, που είναι ήδη ένας από τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρώπη.

Παραγωγή

Ο Duarte Bello, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής στην EDPR-Europe and Latam, είπε στο Reuters την Πέμπτη ότι τα ηλιακά πάνελ διπλασίασαν τη χωρητικότητα της φάρμας στα 21 μεγαβάτ και η ετήσια παραγωγή 36,5 GW θα ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους.
Τόνισε ότι το πρώτο υβριδικό εργοστάσιο της EDPR θα βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή για μερικές εβδομάδες, το αποκορύφωμα πέντε ετών εργασίας.

«Είναι ένα μεγάλο μήνυμα και μεγάλη υποστήριξη για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, τη χρήση υφιστάμενων πόρων και την αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας για την περιοχή – την Πορτογαλία και την Ισπανία», είπε. «Οι περισσότεροι παίκτες καταλαβαίνουν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε».

Αναμένει ότι θα προστεθούν περισσότερες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης σε τέτοια έργα στο μέλλον.

Οι συνδυασμένες λειτουργίες μειώνουν το κόστος παραγωγής καθώς χρησιμοποιούν καθόλου ή ελάχιστα πρόσθετα δίκτυα γης και ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στις υπάρχουσες συνδέσεις στο δίκτυο.

Αναμένεται ότι η επιταχυνόμενη ώθηση της Ευρώπης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συμβάλει στον εξορθολογισμό της αδειοδότησης των υβριδικών έργων και θα συντομεύσει τους χρόνους υλοποίησής τους από έως και έξι χρόνια τώρα.

«Δεν έχουμε δει ακόμη τον αντίκτυπο», είπε, αναμένοντας να υλοποιηθεί φέτος και του χρόνου.

Η μεσαίου μεγέθους υβριδική φάρμα της EDPR θα χρησιμεύσει ως μελέτη για την υλοποίηση παρόμοιων έργων και στις 29 χώρες όπου δραστηριοποιείται η ίδια και η μητρική της εταιρεία EDP, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήδη κατασκευάζει άλλα τέσσερα πάρκα στην Ιβηρική και σχεδιάζει να φέρει σε απευθείας σύνδεση υβριδική χωρητικότητα 1,6 GW εκεί αυτή τη δεκαετία.

Η EDPR έχει εγκατεστημένη ισχύ 3,4 GW μόνο στην Ιβηρία και 14,3 GW παγκοσμίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης