Ενέργεια

Κίνα: Μείωση των εισαγωγών άνθρακα τον Δεκέμβριο λόγω Covid

Κίνα: Μείωση των εισαγωγών άνθρακα τον Δεκέμβριο λόγω Covid
Ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο εισήγαγε 30,91 εκατομμύρια τόνους ορυκτών καυσίμων τον περασμένο μήνα, έναντι 32,31 εκατομμυρίων τον Νοέμβριο

Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας υποχώρησαν τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα, καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε μετά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 λόγω της ξαφνικής άρσης των αυστηρών ελέγχων πανδημίας από το Πεκίνο.

Ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο εισήγαγε 30,91 εκατομμύρια τόνους ορυκτών καυσίμων τον περασμένο μήνα, έναντι 32,31 εκατομμυρίων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων σήμερα (13/1). Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερό σε σύγκριση με 30,95 εκατομμύρια τόνους που εισήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2021.

Τα δεδομένα

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει από τότε που η Κίνα εγκατέλειψε τη στρατηγική της για μηδενικό COVID-19 στις αρχές Δεκεμβρίου, αναγκάζοντας τα εργοστάσια να μειώσουν τη λειτουργία τους λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού και πλήττοντας τη ζήτηση άνθρακα για βιομηχανική χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το 2022, οι αποστολές άνθρακα στην Κίνα έφθασαν τους 293,2 εκατομμύρια τόνους, μειωμένες κατά 9,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η χώρα ενίσχυσε την εγχώρια παραγωγή άνθρακα και προέτρεψε τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να υπογράψουν συμφωνίες με εγχώριους ανθρακωρύχους για να ενισχύσουν την ενεργειακή της ασφάλεια.

Η στάση με τον άνθρακα

Η Κίνα εισήγαγε πλαφόν στον εγχώριο θερμικό άνθρακα στις αρχές του περασμένου έτους, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και την αποφυγή ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, όπως αυτές που καταγράφηκαν το 2021.

Οι παγκόσμιες τιμές άνθρακα εκτινάχθηκαν στα ύψη λόγω των ανησυχιών για την προσφορά μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Αυστραλία

Η επανέναρξη των αποστολών άνθρακα στην Αυστραλία θα πρέπει επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερες εισαγωγές, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της ANZ bank. Ο κρατικός σχεδιαστής της Κίνας επέτρεψε σε τρεις εταιρείες κοινής ωφελείας και στην κορυφαία χαλυβουργία της να επαναλάβουν τις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία αυτόν τον μήνα, μετά την ανεπίσημη απαγόρευση του εμπορίου άνθρακα με την Καμπέρα που ισχύει από το 2020.

Ωστόσο, μια οδηγία της κεντρικής κυβέρνησης για τους ανθρακωρύχους να αυξήσουν την παραγωγή και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να επεκτείνουν τις συμβάσεις τους με εγχώριους ανθρακωρύχους - σε 2,6 δισεκατομμύρια τόνους το 2023 από περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους το 2022 - θα μπορούσε να κρατήσει ένα καπάκι στις εισαγωγές άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης