Περιβάλλον

Ανάλυση: Πώς η ΕΚΤ θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, πουλώντας τα ομόλογα των ρυπογόνων εταιριών

Ανάλυση: Πώς η ΕΚΤ θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, πουλώντας τα ομόλογα των ρυπογόνων εταιριών
Ποιές ανισορροπίες μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια κίνηση σύμφωνα με το Reuters

Οι πράσινες φιλοδοξίες της ΕΚΤ βρίσκονται στο επίκεντρο αφού το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Isabel Schnabel είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τράπεζα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να γίνει πιο φιλική προς το κλίμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, έρευνα έδειξε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει ριζικά το αποτύπωμα άνθρακα, πουλώντας ομόλογα αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (54,30 δισεκατομμύρια δολάρια) που προέρχονται από ρυπογόνες εταιρείες. Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλες στρεβλώσεις της αγοράς.

Παράλληλα,oi υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θεωρούν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ευθύνη που αφορά τις κυβερνήσεις και όχι για τους κεντρικούς τραπεζίτες. Και οι αναλυτές φοβούνται ότι μια τέτοια ενέργεια της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι αντίθετη με την αποστολή των κεντρικών τραπεζών, που είναι η διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς.

Η τοποθέτηση Schnabel

Η επικεφαλής των εργασιών αγοράς της ΕΚΤ, Schnabel ήλωσε ότι η ΕΚΤ προοριζόταν να στρέψει τα εταιρικά της ομόλογα προς πιο πράσινα περιουσιακά στοιχεία μέσω νέων αγορών, αλλά οι νέες αγορές ομολόγων προς το παρόν αδρανοποιηθεί ως μέρος της καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την Schnabel, η ΕΚΤ έπρεπε τώρα να εξετάσει τον ανασχηματισμό του χαρτοφυλακίου εταιρικών ομολόγων ύψους 345 δισεκατομμυρίων ευρώ προς πιο οικολογικές εταιρείες. Η ανάλυση από τη δεξαμενή σκέψης βιώσιμων οικονομικών Anthropocene Fixed Income Institute (AFII) έδειξε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με τα εταιρικά της ομόλογα κατά 87% εάν πουλούσε μόλις 48,3 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους από τους 25 κορυφαίους ρυπογόνους ομίλους.

Οι πιο ρυπογόνοι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι και τα ομόλογα που έχει η EKT στο χαρτοφυλάκιό της

76_9.JPG

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μειώσουν τα επιβλαβή για το κλίμα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τις εταιρείες στις οποίες δανείζουν, ως μέρος των προσπαθειών για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές εξουσίες της τράπεζας της δίνουν έναν περιορισμένο ρόλο, για να διασφαλίσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «διαχειρίζονται κατάλληλα» τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. «Δεν είμαστε και δεν θα είμαστε «χορηγός πολιτικής για το κλίμα», είπε.

Όμως, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde έχει καταστήσει την πράσινη νομισματική πολιτική έναν από τους στόχους της. Η Τράπεζα της Αγγλίας παρουσίασε σχέδια να «πρασινίσει» το χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων της το 2021, αλλά σύντομα ξεπεράστηκαν από μια απόφαση να χαλαρώσει όλες τις συμμετοχές στο πλαίσιο της καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Τα εμπόδια

Ενώ ο υπολογισμός του αποτυπώματος άνθρακα του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ είναι δύσκολος, η AFII εκτιμά ότι είναι περίπου 438 εκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως - περισσότεροι από ό,τι η Ιταλία ή η Γαλλία εξέπεμψαν το 2017, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν αποκαλύπτει το ακριβές ποσό της ιδιοκτησίας οποιουδήποτε μεμονωμένου ομολόγου, επομένως η εκτίμηση της AFII βασίζεται στην υπόθεση ότι κατέχει κατά μέσο όρο το 27% καθενός από τα ομόλογα που αντιστοιχούν σε επαναγορές εκδόσεων εταιρικών ομολόγων που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Μερικοί αναλυτές αναλυτές αναφέρουν σαν τα καφέ ομόλογα (brown bonds), που έχουν εκδοθεί από εταιρίες υψηλών εκοπμπών ρύπων σε κλάδους όως η κοινή ωεφέλεια και η ενέργεια θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην αγορά.

Ο Sylvain Broyer, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Ratings για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, σημειώνει ότι τα χαρακτηριστικά των ρυπογόνων εταιριών μπορεί να οδηγήσουν σε μια μαζική ανατιμολόγηση, ανοδική από πλευράς κόστους για τα εταιρικά ομόλογα, στοιχείο καταστροφικό για το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Ένα άλλο ζήτημα σε σχέση με τις πωλήσεις του χαρτοφυλακίου, έχει να κάνει με την τιμωρία που αυτό συνεπάγεται για τις ρυπογόνες εταιρίες, για τις οποίες επιδεινώνονται οι όροι δανεισμού και ενώ αυτές επιχειρούν την πράσινη στροφή. Η ΕΚΤ ήδη βαθμολογεί τις εταιρίες με βάση τις επιδόσεις τους στην κλιματική αλλαγή αλλά και τους στόχους που θέτουν.

Στους 4,9 γιγατόνους CO2 οι εκπομπές ρύπων για τους 25 μεγάλους

34_44.JPG


Η Larissa de Barros Fritz, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην ABN Amro, εκτίμησε ότι οποιαδήποτε κίνηση της ΕΚΤ να αγοράσει πράσινα ομόλογα, θα μπορούσε να σημαίνει διεύρυνση του spread κατά 7-15 μονάδες βάσης για ομόλογα που η ΕΚΤ δεν θα αγόραζε πλέον.

Για την Trisha Taneja, παγκόσμια επικεφαλής του οργανισμού ESG για το τμήμα παροχής συμβουλών στη Deutsche Bank, η εξαίρεση των πλέον ρυπογόνων εταιρειών συνολικά θα καθιστούσε το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ υπερβολικά ανισόρροπο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης