Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Sefcovic (ΕΕ): Πριν το καλοκαίρι οι πρώτες κοινές αγορές φυσικού αερίου

Sefcovic (ΕΕ): Πριν το καλοκαίρι οι πρώτες κοινές αγορές φυσικού αερίου

Θα δημοσιεύσει την ποσότητα φυσικού αερίου που σκοπεύουν να αγοράσουν από κοινού οι ευρωπαϊκές χώρες στις αρχές της άνοιξης

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει οι χώρες της ΕΕ να αρχίσουν από κοινού να αγοράζουν φυσικό αέριο «πολύ πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις χώρες να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες και να αποφύγουν μια κρίση εφοδιασμού τον επόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με το Reuters μετά από μια πρώτη συνάντηση εκπροσώπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον συντονισμό των προγραμματισμένων αγορών, ο Sefcovic δήλωσε ότι προέτρεψε τα κράτη μέλη να συνεργαστούν γρήγορα με τους παράγοντες της αγοράς στις χώρες τους για να εκτιμήσουν τους όγκους φυσικού αερίου που θα αγοράσουν από κοινού.

Ο Sefcovic ζήτησε από τη βιομηχανία να επιβεβαιώσει εάν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΕ για από κοινού αγορά φυσικού αερίου, το οποίο η Επιτροπή ελπίζει ότι θα βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναγεμίσει τα εξαντλημένα σπήλαια αποθήκευσης και να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές χρησιμοποιώντας τη συλλογική αγοραστική δύναμη των χωρών.

«Εργαζόμαστε σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να προετοιμαστούμε έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα και την περίοδο αναπλήρωσης της αποθήκευσης», είπε σε δήλωσή του.

Ενεργειακές εταιρείες

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες μεγάλες ενεργειακές εταιρείες έχουν εκφράσει απροθυμία να ενταχθούν, καθώς μπορούν ήδη να διαπραγματευτούν τις δικές τους συμφωνίες για το φυσικό αέριο και αμφιβάλλουν ότι το πρόγραμμα της ΕΕ θα αποφέρει χαμηλότερες τιμές.

Η Επιτροπή σκοπεύει να δημοσιεύσει την ποσότητα φυσικού αερίου που σκοπεύουν να αγοράσουν από κοινού οι ευρωπαϊκές χώρες στις αρχές της άνοιξης, για να προσελκύσουν προσφορές από προμηθευτές.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές εταιρείες τους συμμετέχουν στη συγκέντρωση της ζήτησης φυσικού αερίου με όγκους που ισοδυναμούν με το 15% του φυσικού αερίου που απαιτείται για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αυτής της χώρας στο 90% της χωρητικότητας.

Σε επίπεδο ΕΕ, η απαίτηση του 15% ανέρχεται σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου - μια ολίσθηση από τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου του μπλοκ, οι οποίες ανήλθαν σε 338 bcm το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης