Ενέργεια

Μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες η απόφαση της ΔΕΗ για την Enel Ρουμανίας

Μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες η απόφαση της ΔΕΗ για την Enel Ρουμανίας

Η χρήση των λιγνιτικών μονάδων  για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας λόγω της ενεργειακής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα η εταιρία να επιβαρυνθεί με αύξηση 0,5% του χρηματοοικονομικού κόστους

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το due dilligence της Enel Ρουμανίας, από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της συμφωνίας αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών για εξαγορά της ρουμανικής από την ελληνική εταιρία.

Οι οριστικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση ή όχι της συμφωνίας θα έχουν ληφθεί σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά και την παράταση δυο εβδομάδων που έλαβε η όλη διαδικασία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ το due dilligence βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η παράταση των δύο εβδομάδων που δόθηκε για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αφορούσε κυρίως στην πιο ενδελεχή εξέταση των δεδομένων. Άλλωστε η ίδια η συμφωνία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Enel και της ΔΕΗ για την εξαγορά της ρουμανικής θυγατρικής του ιταλικού ομίλου, προέβλεπε τη δυνατότητα παράτασης της αρχικής προθεσμίας που έληγε στο τέλος Ιανουαρίου.

Το ίδιο στέλεχος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά της θυγατρικής της Εnel στην Ελλάδα και αιτιολόγησε την προτίμηση για την ρουμανική εταιρία στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αποτίμηση των παγίων και συγκεκριμένα είναι σημαντικά χαμηλότερο το κόστος για τα ρουμανικά περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.
Εξάλλου σημαντικό ρόλο για το ενδιαφέρον της ΔΕΗ έχει παίξει και το γεγονός πως η Enel Ρουμανίας, πέραν των έργων ΑΠΕ έχει δραστηριότητα και στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Πέραν αυτών στην απόφαση της ελληνικής εταιρίας έχουν βαρύνει και παράγοντες όπως η δυνατότητα επέκτασης σε μία νέα μεγάλη αγορά του εξωτερικού, η άμεση απόκτηση σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και η ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Αύξηση επιτοκίου

Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση των λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας λόγω της ενεργειακής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα η εταιρία να επιβαρυνθεί με αύξηση επιτοκίου κατά 0,5% στο «πράσινο ομόλογο» που είχε εκδώσει τον Ιούλιο του 2021, αξίας 500 εκατ ευρώ. Η σχετική δανειακή σύμβαση προέβλεπε συγκεκριμένους όρους μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 57% την περίοδο 2019 – 2023 οι οποίοι δεν επιτεύχθηκαν στο σύνολο τους με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η αύξηση της συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων στο ενεργειακό μίγμα της χώρας το 2022 ελάχιστη. Συγκεκριμένα ανήλθε σε 11,2% ή 5.635 GWh έναντι 10% το 2021 ή 5.341 GWh.

Σύμφωνα πάντα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ ο στόχος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραμένει, ενώ ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5 (της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ) η οποία βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτιο. Οι αποφάσεις για το εάν τελικώς θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου όπως ήταν το προηγούμενο σχέδιο που ανετράπη από την ενεργειακή κρίση θα ληφθούν αργότερα όπως αναφέρουν παράγοντές της ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης αυτό έχει παραταθεί εκ των πραγμάτων κατά ένα έτος και όπως φαίνεται θα παραταθεί για ακόμη ένα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης