Ενέργεια

Στην Αθήνα και η Chevron για επαφές με την Helleniq Energy για τους υδρογονάνθρακες

Στην Αθήνα και η Chevron για επαφές με την Helleniq Energy για τους υδρογονάνθρακες
Η εταιρία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Helleniq Energy για πιθανή συμμετοχή στα μπλοκ του Ιονίου και το Μπλοκ «10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες στελέχη της Chevron, της δεύτερης μετά την ExxonMobil αμερικανικής πολυεθνικής που ενδιαφέρεται για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη στην Αθήνα στελεχών της Chevron από τον περασμένο Οκτώβριο, που εξαγόρασε τα διασδιάστατα σεισμικά δεδομένα στη λεκάνη του Ιουνίου και της Κρήτης που είχε συλλέξει το 2012 το ερευνητικό σκάφος της PGS για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ.
Η εταιρία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Helleniq Energy για πιθανή συμμετοχή στα μπλοκ του Ιονίου και το Μπλοκ «10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Oι συζητήσεις με την ελληνική εταιρία συνεχίστηκαν και χθες με το τεχνικό κλιμάκιο της Chevron που βρίσκεται στην Αθήνα. Αν και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιριών έχουν περάσει σε πιο ώριμο στάδιο δεν αναμένεται σύντομα κάποια σημαντική απόφαση. Σε αυτή τη φάση το σημαντικότερο ίσως είναι ότι παραμένει ζωντανό και ενισχυμένο, σύμφωνα με κάποιες εταιρίες, το ενδιαφέρον και δεύτερης μεγάλης πολυεθνικής για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Chevron έχει τοποθετηθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από το 2020 με την εξαγορά της Noble Energy, που ανακάλυψε τα πρώτα κοιτάσματα στο Ισραήλ και την Κύπρο. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις δύο νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου «Κρόνος 1» και «Zeus 1» κρατάνε ζεστό το ενδιαφέρον της της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Στο παγκόσμιο πετρελαϊκό συνέδριο της Αιγύπτου η EΔΕΥΠ

Τη θετική αυτή συγκυρία θα επιχειρήσει να αξιοποίηση εκ νέου η Ελλάδα για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος και νέων εταιριών. Η ΕΔΕΥΕΠ αναμένεται να αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό το παγκόσμιο πετρελαϊκό συνέδριο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Φεβρουάριο στην Αίγυπτο. Εκεί η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στις μεγάλες πετρελαϊκές που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τα σημαντικά βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα αλλά και νεότερα στοιχεία σε σχέση με τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες ολοκληρώνονται και στις πέντε περιοχές νωρίτερα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Μέσω των επαφών με την πετρελαϊκή αγορά η ΕΔΕΥΕΠ θα συνδράμει ουσιαστικά τις προσπάθειες των ελληνικών εταιριών Helleniq Energy και Energean στην αναζήτηση επενδυτών στις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί για τα επόμενα στάδια των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Ο ανταγωνισμός Chevron - ΕΧΧΟΝ

Σημειώνεται πάντως ότι σταδιακά η ελληνική αγορά τείνει να μετατραπεί σε ένα πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των δύο κολοσσιαίων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών, μεταξύ των οποίων υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός.
Η Chevron είναι η μια από τις δυο που έχει παραμείνει στον DOW JONES, ενώ η EXXON έχει βγει από τον δείκτη κατά την κορύφωση του COVID, παρά το ότι υπερτερεί σε κεφαλαιοποίηση με 465,5 δισ δολ έναντι 343,3 δολ της πρώτης.

Είναι αξιοσημείωστο ότι η Helleniq Energy είναι αυτή που μιλά και με τις δύο πλευρές. Ο ερχομός και της Chevron αυξάνει περαιτέρω το ειδικό βάρος της χώρας αλλά και ενισχύει τις προσδοκίες για τις έρευνες στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Γιατί η παρουσία δεύτερου αμερικανικού κολοσσού δεν μπορεί να έχει γίνει τυχαία.
Παράλληλα η Helleniq Energy μαθηματικά αυξάνει τις πιθανότητ;Eς για τα αποτελέσματα των ερευνών καθώς αποκτά ισχυρό συνεταίρο σε νέα πεδία, κάτι που ανεβάζει τις προοπτικές του ισχυρού ομίλου.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης