Ενέργεια

Freeport: H μονάδα εξαγωγής LNG επαναλειτουργεί - Στα 69 mmcfd η ημερήσια ροή

Freeport: H μονάδα εξαγωγής LNG επαναλειτουργεί - Στα 69 mmcfd η ημερήσια ροή
Το φυσικό αέριο άρχισε να ρέει προς το Freeport στις 14 Ιανουαρίου και ήταν σε καλό δρόμο να φτάσει τα 69 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (mmcfd) ως την Τρίτη 17/1, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Το εργοστάσιο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Freeport LNG στο Τέξας των ΗΠΑ, άρχισε να λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω αγωγών το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Οι εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ αυξάνονται σταθερά εδώ και χρόνια και το Freeport, το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο εξαγωγής LNG των ΗΠΑ, είναι μια από τις βασικές εγκαταστάσεις για αποστολές σε όλο τον κόσμο, όπου η ζήτηση έχει εκτοξευθεί μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει σε μεγάλο βαθμό την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το φυσικό αέριο άρχισε να ρέει προς το Freeport στις 14 Ιανουαρίου και ήταν σε καλό δρόμο να φτάσει τα 69 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (mmcfd) ως την Τρίτη 17/1, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Η τελευταία φορά που έρευσε αέριο στο Freeport ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου  και σύμφωνα με αξιωματούχους, ο αρχικός προγραμματιμός ήταν να επανεκκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, εν αναμονή των εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η Freeport δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτημα στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για την επανεκκίνηση του εργοστασίου, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν περίπου 8% την Τρίτη 17/1, από ένα χαμηλό 18 μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω της πιθανότητας επανεκκίνησης του Freeport σύντομα και βάσει προβλέψεων για πολύ ψυχρότερο καιρό και υψηλότερη ζήτηση για θέρμανση τις επόμενες δύο εβδομάδες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του Freeport, ωστόσο, είχε καθυστερήσει λόγων πολλών αναβολών τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και, στη συνέχεια, πιο πρόσφατα μέχρι τον Ιανουάριο.

Ακόμη και όταν η εταιρεία υποστήριζε ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να επανεκκινήσει πέρυσι, πολλοί αναλυτές θεωρούσαν απίθανο να χρειαστεί το Freeport μέχρι το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ώστε να προετοιμαστεί το εργοστάσιο λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας που απαιτείται για να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης του προσωπικού στις νέες διαδικασίες ασφαλείας.

Όποτε κι αν επιστρέψει το Freeport, η ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί.
Το εργοστάσιο μπορεί να μετατρέψει περίπου 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) φυσικού αερίου σε LNG, που είναι περίπου το 2% της ημερήσιας παραγωγής των ΗΠΑ. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης