Ενέργεια

Al-Ghais (OPEC): «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» για την ζήτηση πετρελαίου το 2023

tags :
Al-Ghais (OPEC): «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» για την ζήτηση πετρελαίου το 2023
Η συγκρατημένη αισιοδοξία πηγάζει από τη χαλάρωση των περιορισμών του Covid στην Κίνα και το άνοιγμα των κινεζικών συνόρων στις αρχές του μήνα
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» για την ανάκαμψη των οικονομιών και την ζήτηση πετρελαίου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του OPEC Haitham Al-Ghais σε συνέντευξή του στην Bloomberg Television την Τρίτη 17/1.
Η συγκρατημένη αισιοδοξία πηγάζει από τη χαλάρωση των περιορισμών του Covid στην Κίνα και το άνοιγμα των κινεζικών συνόρων στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα .
Όπως δήλωσε, «βλέπουμε σημάδια θετικά», είπε ο Al-Ghais στο Bloomberg.
«Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά προσεκτικά αισιόδοξοι».

Το κινεζικό άνοιγμα έχει δημιουργήσει ορισμένους ούριους ανέμους για τις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, αν και ο αντίκτυπος της χαλάρωσης των περιορισμών μπορεί να μην γίνει άμεσα αισθητός στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων Covid μετά την εγκατάλειψη από την Κίνα της πολιτικής «μηδενικής Covid».
Η κατανάλωση πετρελαίου της Κίνας αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος στα 16 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση 11 συμβούλων που εστιάζουν στην Κίνα σε δημοσκόπηση του Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα.

Μετά το αρχικό κύμα εξόδου από τον Covid την άρση των αυστηρότερων περιορισμών, η κινεζική ζήτηση πετρελαίου πρόκειται να ανακάμψει από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, αυξάνοντας επίσης την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για φέτος, λένε πολλοί αναλυτές.
Η πιο αισιόδοξη προοπτική ζήτησης για την Κίνα αντισταθμίζει σε ένα βαθμό τις συνεχείς ανησυχίες για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση και ακόμη και σε ύφεση, σύμφωνα με τον Al-Ghais.

Ωστόσο, το καρτέλ είναι αποφασισμένο να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει ισορροπημένη την αγορά πετρελαίου το 2023, δήλωσε στο Bloomberg ο γενικός γραμματέας του OPEC.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο OPEC και ο ευρύτερος όμιλος OPEC+ θα ενταθούν και θα υπερασπιστούν το κατώτατο όριο των 80 δολαρίων ανά βαρέλι κάτω από τις τιμές του πετρελαίου, εάν η ύφεση τραβήξει το πετρέλαιο περαιτέρω προς τα κάτω.

Η πρώτη συνάντηση του OPEC+ για το 2023 είναι στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι ο όμιλος θα περιμένει να δει πόσο θα διαταράξει τις αγορές το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου – από τις 5 Φεβρουαρίου – πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για την αλλαγή του στόχους συλλογικής παραγωγής πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης