Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Potitico: Η αδράνεια, προς την πράσινη μετάβαση, θα ξεπεράσει σε κόστος την ίδια τη μετάβαση

Potitico: Η αδράνεια, προς την πράσινη μετάβαση, θα ξεπεράσει σε κόστος την ίδια τη μετάβαση
Το παράδοξο της προετοιμασία για την κλιματική αλλαγή... παθητικά αναλύει το Politico
Ο κόσμος των επιχειρήσεων γνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα αποτελέσματά του, αλλά εξακολουθεί ακόμη να παλεύει να βρει τρόπους να μετατρέψει αυτό το γεγονός σε πράξη, όπως γράφει το

Politico.
Το 97% των 2.016 στελεχών σε μια νέα έρευνα της λογιστικής εταιρείας Deloitte δήλωσε ότι αναμένει ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη στρατηγική και τις λειτουργίες των εταιρειών τους τα επόμενα τρία χρόνια.

Καταγραφή1_2.PNG
Το 42% κατέταξε την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα τρία πρώτα πιο πιεστικά ζητήματα.
Και 6 στους 10 ανέφεραν ότι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή όλες ή τις περισσότερες φορές — με το 82% να λέει ότι έχουν επηρεαστεί προσωπικά (κυρίως από την υπερβολική ζέστη, αλλά και από τους περιορισμούς του νερού και τις πιο έντονες καταιγίδες).

Τα στελέχη αισθάνονται επίσης τη ζέστη να δράσουν, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, η οποία συμμετείχε σε δημοσκόπηση από 24 χώρες από όλους τους σημαντικούς τομείς το περασμένο φθινόπωρο και δόθηκε στη δημοσιότητα στη συγκέντρωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αυτής της εβδομάδας στο Νταβός της Ελβετίας.
Περίπου τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι αισθάνονται μεγάλη ή μέτρια πίεση από μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντικά στελέχη, μετόχους, ρυθμιστικές αρχές, καταναλωτές και πελάτες να δράσουν για το κλίμα.

Το 75% είπε ότι οι οργανισμοί τους αύξησαν τις επενδύσεις βιωσιμότητας τον περασμένο χρόνο.
Αλλά η έκθεση διαπίστωσε επίσης «αποσυνδέσεις μεταξύ φιλοδοξίας, δράσης και αντίκτυπου».

Μόνο το 29% των στελεχών είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει πάρει «πολύ» σοβαρά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (μία μονάδα υψηλότερο από εκείνους που είπαν ότι οι κυβερνήσεις το βλέπουν «πολύ» σοβαρά).
Λιγότεροι από τους μισούς είπαν ότι η διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης είναι «εξαιρετικά σημαντική» — και μόνο το 31% στις Η.Π.Α.
Το είπαν και οι ηγέτες των επιχειρήσεων.
Καταγραφή1_1.PNG
Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων είπε ότι δεν έχουν κάνει τα πιο δύσκολα βήματα, όπως η σύνδεση της αμοιβής των ανώτερων ηγετών με την απόδοση βιωσιμότητας, και οι περισσότεροι είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι οι προσπάθειες βιωσιμότητας των οργανισμών τους έχουν θετικό αντίκτυπο στις αποδόσεις και τα έσοδα των επενδυτών — αν και αυτό επιδρά στην αναγνώριση και φήμη της εταιρίας (brand).

Οι ερωτηθέντες είναι αισιόδοξοι για το τι θα γίνει μακροπρόθεσμα (όπου, όπως διαπιστώνει η Deloitte, το κόστος της κλιματικής αδράνειας θα ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος της μετάβασης στους μηδενικούς ρύπους).
Το 78% είναι κάπως ή εξαιρετικά αισιόδοξο ότι ο κόσμος θα λάβει επαρκή μέτρα για να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ακόμη περισσότεροι πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί και να επιτύχει παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και στόχους για το κλίμα.

«Το κόστος της αδράνειας (ή της καθυστερημένης δράσης) συχνά παραβλέπεται όταν μιλάμε για βιωσιμότητα, αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης από την άποψη του κινδύνου, της φήμης, της συμμόρφωσης και των ενδιαφερομένων», διαπιστώνει ο Tjeerd Krumpelman, παγκόσμιος επικεφαλής αναφοράς, κανονισμών και διαχείρισης ενδιαφερομένων στην ολλανδική ABN AMRO Bank.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης