Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε μείωση επιδοτήσεων έως και 75% τον Ιανουάριο οδηγεί η κατάρρευση των ονομαστικών τιμολογίων - Οι τιμές

Σε μείωση επιδοτήσεων έως και 75% τον Ιανουάριο οδηγεί η κατάρρευση των ονομαστικών τιμολογίων - Οι τιμές
Αναμένεται μεγαλύτερη πτώση των ονομαστικών τιμολογίων τον επόμενο μήνα - Ανταγωνιστική η χονδρική
Σχετικά Άρθρα

Μειωμένες ακόμη και κατά 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο αναμένεται να είναι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος που θα ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ίσως και μεθαύριο 24/1, οπωσδήποτε πάντως εντός της εβδομάδας.
Η μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμολογίων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τον Φεβρουάριο, που έφθασε ακόμη και στο 60% σε σχέση με τα τιμολόγια Ιανουαρίου δίνει μια ανάσα στην κυβέρνηση ως προς την εκταμίευση κονδυλίων για τη στήριξη των καταναλωτών. Με δεδομένο ότι ο στόχος είναι η διατήρηση των τελικών τιμολόγιών για τους οικιακούς καταναλωτές μεταξύ των 15-17 λεπτών/KWh οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου θα είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τα 470 εκατ ευρώ του Ιανουαρίου για τους οικιακούς καταναλωτές και μπορεί να κυμανθούν στα 150, ακόμα και 100 εκατ ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.
Συνολικά  έφθασαν στα 870 εκατ ευρώ για το σύνολο τον προηγούμενο μήνα.

Νέα μείωση αναμένεται τον επόμενο μήνα

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πτώση στα τιμολόγια λιανικής ακολουθεί τη μείωση των τιμών στη χονδρική αγορά, που τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς τότε η εγχώρια χονδρική θα αποτυπώσει τη μεγάλη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου κατά τον πρώτο μήνα του 2023.
Πάντως η μείωση των τιμών στη χονδρική αγορά έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση και των εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τον μηχανισμό παρακράτησης υπερεσόδων στην πηγή.
Σημειώνεται ότι από τον μηχανισμό παρακράτησης εσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, από τον Ιούλιο 2022, οπότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, ως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 2.970.405.969 ευρώ. Το ποσό αυτό διοχετεύτηκε στο σύνολό στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. ‘Όσο χαμηλότερες όμως είναι οι τιμές στη χονδρική αγορά, τόσο χαμηλότερα είναι και τα έσοδα του μηχανισμού, καθώς αυτά διαμορφώνονται από τη θετική διαφορά μεταξύ του πλαφόν τιμής ανά τεχνολογία παραγωγής και της εκάστοτε τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM).

Στόχος ο περιορισμός ανάκαμψης της ζήτησης με βάση την κοινοτική δέσμευση - Ανταγωνιστική η χονδρική

Πέραν αυτού το υπουργείο έχει και έναν επιπλέον λόγο διατήρησης της τιμής λιανικής στα τρέχοντα επίπεδα. Μία μεγάλη πτώση τιμών θα μπορούσε να ενθαρρύνει την κατανάλωση, εξέλιξη αντίθετη προς την πολιτική της ΕΕ και τις δεσμεύσεις της χώρας για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου/ηλεκτρισμού.
Εν τω μεταξύ, σήμερα η μέση τιμή χονδρικής στη DAM διαμορφώνεται στα 187,69 ευρώ/MWh, κατά 9% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η ελληνική αγορά κινείται χαμηλότερα από τις περισσότερες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης, που τελευταία πλήττεται από κακοκαιρία και οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 200 ευρώ, με ακριβότερη την Ιρλανδία στα 223,62 ευρώ/MWh, Στη γειτονική Βουλγαρία η μέση τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 154,27 ευρώ/MWh και στη συζευγμένη αγορά της Ιταλίας στα 204,11 ευρώ/MWh (+10,1%). Παρεμφερής είναι η μέση τιμή στη Γερμανία στα 202,73 ευρώ/MWh (+34,1%) και στη Γαλλία στα 204,93 ευρώ/MWh (+22,3%).
Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο σημερινό παραγωγικό μείγμα της εγχώριας αγοράς, με το μερίδιό τους να διαμορφώνεται στο 25,2%, όσο περίπου και του φυσικού αερίου (25,4%). Πρωταγωνιστούν για άλλη μία ημέρα οι εισαγωγές με μερίδιο 26,7% ενώ ανεβασμένη είναι και η παραγωγή των υδροηλεκτρικών, με το ποσοστό συμμετοχής να φθάνει στο 11,9%. Το μερίδιο του λιγνίτη ανέρχεται στο 7,8%. Η φθηνότερη είναι η Σουηδία με 54,67 ευρώ/MWh (-8,7%)
Η τιμή TTF στα συμβόλαια Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε την Παρασκευή (20/1) στα 67,65 ευρώ/MWh (+9%)

Τα ονομαστικά τιμολόγια της λιανικής

Όσον αφορά στις τιμές λιανικής του ηλεκτρισμού που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η ΔΕΗ για κατανάλωση ως 500 KWh τον μήνα τιμολογεί στα 19,9 λεπτά/KWh, έναντι 48,9 λεπτώ/KWh του Ιανουαρίου. ‘Άνω των 500 KWh η χρέωση διαμορφώνεται 21,1 λεπτά/KWh από 50,1 λεπτά τον Ιανουάριο.
To Οικιακό Energy Save της Protergia υποχωρεί στα 18,8 λεπτά/KWh συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας (24,8 λεπτά/KWh χωρίς την έκπτωση), ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
Το πρόγραμμα Prime της NRG χρεώνει 22 λεπτά/KWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
Το τιμολόγιο της Ηρων μειώνεται στα 20,72 λεπτά/KWh, συμπεριλαμβανομένης έκπτωσης συνέπειας 20% στο πρόγραμμα Generous Home. Στο φθηνότερο πρόγραμμά Solar Generours Home η τιμή διαμορφώνεται στα 14,45 λεπτά/KWh μαζί με την έκπτωση συνέπειας ( 17 λεπτά χωρίς την έκπτωσης).
Επίσης, η Elpedison ανακοίνωσε 16,7 λεπτά/ΚWh για τις εμπρόθεσμες πληρωμές ανεξάρτητα από την κατανάλωση (19,5 σεντς/Kwh χωρίς έκπτωση).
Το πρόγραμμα Zero της WATT & VOLT διαμορφώνεται στα 24,5 λεπτά/Kwh, επίσης ανεξάρτητα από την κατανάλωση, το τιμολόγιο της Ζενίθ στα 19,49 λεπτά/Kwh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
Η Φυσικό Αέριο Ελλάδος θυγατρική της ΔΕΠΑ διαθέτει το Οικιακό ΜΑΧΙ Free BASIC στα 18,8 λεπτά/kWh με την έκπτωση συνέπειας και 25,10 χωρίς την έκπτωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης