Ενέργεια

Οι προτεραιότητες Σκρέκα στην αποθήκευση - Στο β΄τρίμηνο του 2023 η πρώτη δημοπρασία

Οι προτεραιότητες Σκρέκα στην αποθήκευση - Στο β΄τρίμηνο του 2023 η πρώτη δημοπρασία
Δηλώσεις του ΥΠΕΝ στην Καθημερινή της Κυριακής - Τι αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ

Tην βαρύτητα που δίνεται μέσω του ΕΣΕΚ στον τομέα της αποθήκευσης επισημαίνει με δηλώσεις του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
«Μετατοπίζουμε το κέντρο βάρους στην ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με 8GW μέχρι το 2030. Και αυτό γιατί τα συστήματα αποθήκευσης θα μπορούν να αποθηκεύουν την περίσσια ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο, που σήμερα χάνεται και μένει αναξιοποίητη, και να τη χρησιμοποιεί το σύστημα τις ώρες που δεν παράγεται, όπως τις βραδινές ώρες. Με αυτόν τον τρόπο τα συστήματα αποθήκευσης θα μπορούν να μετατραπούν σε μονάδες βάσης, προσδίδοντας την απαιτούμενη ασφάλεια και αξιοπιστία στο ηλεκτρικό μας σύστημα» τονίζει .

Ο ίδιος επισημαίνει και την ανάδειξη σε κεντρικό πυλώνα του ΕΣΕΚ, την ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση, που όπως τονίζει , θα μας οδηγήσουν ταχύτερα στην μείωση των εκπομπών CO2.
« Άμεσα, μέχρι το 2025, αυξάνουμε σχεδόν κατά 50% τις επενδύσεις στην αναβάθμιση κτιρίων, ενώ το 2030, οι επενδύσεις αυτές θα ξεπεράσουν τα 7,8 δισ. ευρώ. Με το νέο ΕΣΕΚ, δίνουμε υπεραξία στην ελληνική οικονομία, δημιουργούμε νέους καινοτόμους τομείς ανάπτυξης, νέες θέσεις απασχόλησης, και αξιοποιούμε το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας: ο ήλιος και ο άνεμος και η γεωθερμία είναι τα «εθνικά», πράσινα καύσιμα της Ελλάδας που θα μας οδηγήσουν σε ανταγωνιστικότερες τιμές ενέργειας για όλους τους καταναλωτές» αναφέρει ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τους συνολικότερους στόχους του ΕΣΕΚ αναφέρει ότι ο με τον διπλασιασμό των ΑΠΕ μέχρι το 2030 μειώνεται παράλληλα η εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. «Την ώρα που το 2017 και το 2018, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν το 80% της συνολικής μας ηλεκτροπαραγωγής, το 2022 βρισκόμαστε στο 46% και μέχρι το 2030, το ποσοστό θα μειωθεί στο 20%» σημειώνει. «Συνθέτουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για το αύριο, που ενσωματώνει τις προκλήσεις του σήμερα: ενεργειακή ασφάλεια και προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες και φιλοδοξούμε ότι η Ελλάδα θα είναι στις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που θα υποβάλει το νέο ΕΣΕΚ μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα, η χώρα μας προχωρά μπροστά ώστε να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση και την προστασία του περιβάλλοντος.» τονίζει ο κ. Σκρέκας.


Αποθήκευση: Η νέα τεχνολογία που θα διασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές

Στις νέες τεχνολογίες και πρωτίστως στην αποθήκευση κατευθύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον το νέο ΕΣΕΚ που τέθηκε από την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση και η αγορά εμφανίζεται … σαν έτοιμη από καιρό… Όπως μάλιστα συνέβη στο παρελθόν με τα αιολικά και πολύ πρόσφατα με τα φωτοβολταϊκά, το επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση συστημάτων μπαταριών για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ είναι πληθωρικό και ήδη πολλαπλάσιο των στόχων που θέτει το ΕΣΕΚ. Η ΡΑΕ έχει εγκρίνει μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου αιτήσεις για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 19,426 GW όταν ο αναβαθμισμένος στόχος του ΕΣΕΚ προβλέπει για το 2030 , ισχύ 5,6 GW από μπαταρίες και 2,5 GW από έργα αντλησιοταμίευσης (σύνολο 8,1 GW).

Οι μπαταρίες είναι η τεχνολογία που θα δώσει λύση στην ευμετάβλητη παραγωγή των αιολικών και φωτοβολταϊκών , αποθηκεύοντας την ενέργεια την ώρα που δεν καταναλώνεται και διοχετεύοντάς τη στο σύστημα όταν δεν φυσάει ή όταν δεν έχει ήλιο . Με τον τρόπο αυτό συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση παραγωγής ΑΠΕ καθώς διασφαλίζει την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σύστημα και περιορίζει τις ανάγκες επέκτασης των δικτύων. Υπό αυτή την έννοια είναι κοινή η εκτίμηση στην αγορά αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο και τους φορείς ότι η επίτευξη των αναβαθμισμένων στόχων για τη διείσδυση των ΑΠΕ θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν τα έργα αποθήκευσης. Για τους επενδυτές με σημαντική παραγωγή ΑΠΕ η αποθήκευση θα τους δώσει τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου τους και προβλεψιμότητας για τη συμμετοχή τους στη χονδρεμπορική αγορά και παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία στη σύναψη ¨πράσινων¨ διμερών συμβολαίων PPAs με μεγάλους καταναλωτές ή προμηθευτές ρεύματος.


Απαιτείται η ολοκλήρωση της ρύθμισης του κανονιστικού πλαισίου

Σε αυτή τη φάση, ο συνωστισμός των επενδυτών συνδέεται με το να προλάβουν να εντάξουν τα έργα τους στο επιδοτούμενο χαρτοφυλάκιο των 900 ΜW που θα λάβει επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση. Η ΕΕ ενέκρινε τον περασμένο Σεπτέμβριο την πρόταση της Ελλάδας για τη στήριξη έργων αποθήκευσης 900 μεγαβάτ, με ένα κονδύλι της τάξης των 341 εκατ. ευρώ που θα δοθεί με τη μορφή επενδυτικής ενίσχυσης αλλά και ετήσια λειτουργική ενίσχυση στη συνέχεια για τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας. Η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023 και η εγκατάσταση των συστημάτων αποθήκευσης να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διασφαλισθεί πόροι 200 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης, τα οποία θα χαθούν εάν δεν επιτευχθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα. Πρόσθετη χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ διασφαλίστηκε για το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, δυναμικότητας 680 μεγαβάτ (MW) που κατασκευάζεται ήδη.


Ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για την πρώτη δημοπρασία έργων που θα λάβουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται καθώς εκκρεμούν ακόμη σημαντικές ρυθμίσεις για την διεξαγωγής του, ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στην πλευρά της αγοράς, καθώς καθυστέρηση στα έργα αποθήκευσης θα επιβραδύνει και τον ρυθμό ανάπτυξης των απε λόγω του κορεσμού των δικτύων. ''Προκειμένου νε υπερκεραστούν τα προβλήματα χωρητικότητας στο σύστημα θα πρέπει πολύ γρήγορα να αδειοδοτηθούν οι μονάδες αποθήκευσης και να συνδεθούν στο δίκτυο. Για να γίνει αυτό απαιτείται να δοθεί προτεραιότητα για περιβαλλοντική αδειοδότηση αλλά και στους όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και απαιτείται επίσης να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατό» δηλώνει στην ¨Κ¨ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος.


Το β' τρίμηνο η πρώτη δημοπρασία

Εν αναμονή της πρώτης δημοπρασίας για έργα αποθήκευσης που κατά πάσα πιθανότατα μετατίθεται για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, θέση «μάχης» έχουν πάρει όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ΑΠΕ αλλά και ξένες εταιρίες. Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αδειών συγκεντρώνουν η Mytilineos και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με ισχύ 1,1 GW και 1 GW αντίστοιχα. Η Τερνα Ενεργειακή πέραν του έργου αντλησιοταμίευσης έχει πάρει άδειες αποθήκευσης για ισχύ 625 MW, o ομιλος Κοπελούζου για 775 MW, η Ρόκας για 540 MW, η Ιντρακάτ για 496,6 MW , η Ελλάκτωρ για 417,37 MW, η More (ομιλος Μotor Oil ) για πάνω από 300 MW και η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες για 175 MW. Οι γαλλικές εταιρίες AKUO και Voltalia με έργα ισχύος 386,75 MW και 300 MW αντίστοιχα και η πορτογαλική EDRP με έργα ισχύος 150 MW, η ιταλική Enel με άδειες για ισχύ πάνω από 300 MW και η γερμανική ABO είναι μεταξύ των ξένων εταιριών που έχουν διασφαλίσει άδειες αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης