Τελευταία Νέα

Η Γερμανία επενδύει στα offshore αιολικά: Στόχος τα 30 GW ως το 2030

Η Γερμανία επενδύει στα offshore αιολικά: Στόχος τα 30 GW ως το 2030
Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Βερολίνου είναι 70 GW έως το 2045 σύμφωνα με το Recharge

Η γερμανική ομοσπονδιακή ναυτιλιακή και υδρογραφική υπηρεσία δημοσίευσε το τελικό σχέδιο με τις περιοχές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, προσδιορίζοντας που θα εγκατασταθούν offshore αιολικά. Στόχος είναι τα 30 GW ως το 2030, ενώ τίθενται τα θεμέλια για πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα μόλις πέντε χρόνια αργότερα.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Βερολίνου είναι 70 GW έως το 2045.

Αυτοί οι στόχοι θεωρούνται πολύ φιλόδοξοι, δεδομένου ότι η σωρευτική υπεράκτια αιολική ισχύς της Γερμανίας στα τέλη του περασμένου έτους ήταν μόλις 8,1 GW.

Στο επίκεντρο τα offshore

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και Κλίματος της Γερμανίας, Robert Habeck, «στοχεύουμε στην επέκταση των ΑΠΕ. Με το παρόν σχέδιο, αποδεικνύουμε τη σοβαρότητα με την οποία σχεδιάζουμε και επιταχύνουμε με συνέπεια την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών αναλογιζόμαστε το υπέρτατο δημόσιο συμφέρον, βάσει του οποίου θα επιταχυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία και θα αρθούν τα όποια εμπόδια τεχνικού χαρακτήρα».

Παράλληλα, η γερμανική υπηρεσία για να τρέξει την εν λόγω επέκταση, όχι μόνο εντόπισε νέες υπεράκτιες αιολικές περιοχές στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Γερμανίας (ΑΟΖ), αλλά προσπάθησε επίσης να συμπιέσει μεγαλύτερη χωρητικότητα σε ήδη υπάρχουσες ζώνες.

Η συνολική ισχύς που θα δημοπρατηθεί σε διαγωνισμούς τα επόμενα χρόνια, είναι τα 36,5 GW. Τέλος, το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι το σχέδιο ανάπτυξης της τοποθεσίας έχει παραμερίσει υπεράκτιες αιολικές περιοχές για παραγωγή πράσινου υδρογόνου που μπορούν να συνδεθούν με την ακτή μέσω ειδικού αγωγού και είναι αρκετά μεγάλες ώστε να παρέχουν δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης 1 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης