Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακός κόμβος η Ιταλία με το διπλό deal της Sonatrach - Eni

Ενεργειακός κόμβος η Ιταλία με το διπλό deal της Sonatrach - Eni
Η Αλγερία αναδείχθηκε πέρυσι ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ιταλίας

Η Eni και η αλγερινή Sonatrach θα μελετήσουν κοινά έργα για τη βελτίωση της ικανότητας ενεργειακών εξαγωγών ενέργειας της βορειοαφρικανικής χώρας, δήλωσε ο ιταλικός όμιλος χθες (23/1), καθώς η Ρώμη προσπαθεί να γίνει κόμβος για το αφρικανικό εμπόριο με την Ευρώπη.

Οι δύο ενεργειακές εταιρείες υπέγραψαν νέες συμφωνίες κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού της Ιταλού πρωθυπουργού Giorgia Meloni στην Αλγερία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Abdelmadjid Tebboune.

Η Αλγερία αναδείχθηκε πέρυσι ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ιταλίας, αντικαθιστώντας σημαντικό μέρος των εισαγωγών που προέρχονταν προηγουμένως από τη Ρωσία.Η Ρώμη θέλει να αυξήσει περαιτέρω τις εισαγωγές ενέργειας της από την Αλγερία, λειτουργώντας ως κόμβος προμηθειών μεταξύ της Αφρικής και της βόρειας Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.Βάσει αυτού του σχεδίου, η κρατικά ελεγχόμενη Eni θα αξιοποιήσει τη μακροχρόνια εμπειρία της στην Αλγερία, όπου είναι παρούσα από το 1981.

Oι συμφωνίες

Η πρώτη συμφωνία αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Αλγερία, με κοινές δεσμεύσεις για τον εντοπισμό πιθανών δραστηριοτήτων και των καλύτερων τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών CO2, ιδίως στις εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογονανθράκων στην Αλγερία.

Η δεύτερη επικεντρώνεται στην ενίσχυση του δικτύου ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της μεταφοράς ενέργειας προς την Ιταλία και την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα επιτρέπει επίσης τη μεταφορά υδρογόνου.Τα δύο κράτη συμφώνησαν επίσης να τοποθετήσουν ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ενέργειας και να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα υγροποιημένου αερίου.

«Θα υπάρξει ένας ειδικός αγωγός που θα περιλαμβάνει υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα καταστήσει την Ιταλία ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο Tebboune.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης