Εξοικονόμηση

ΥΠΕΝ: Στην Econoisis ο οδηγός για τα 100 εκατ των φωτοβολταϊκών που συνδέονται με αποθήκευση

ΥΠΕΝ: Στην Econoisis ο οδηγός για τα 100 εκατ των φωτοβολταϊκών που συνδέονται με αποθήκευση
Tο ΥΠΕΝ απηύθυνε πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς στην εταιρεία «Econoisis A.B.E.T.E.» για την προετοιμασία της συγκεκριμένης δράσης που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με ηλεκτροχημικούς συσσωρευτές.

Σε εξωτερικό τεχνικό σύμβουλο αναθέτει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τη σύνταξη του οδηγού για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Επιχειρώ» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα συνδυάζονται με συστήματα αποθήκευσης, ένα πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας πριν από έναν χρόνο.
Ειδικότερα, το ΥΠΕΝ απηύθυνε πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς στην εταιρεία «Econoisis A.B.E.T.E.» για την προετοιμασία της συγκεκριμένης δράσης που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με ηλεκτροχημικούς συσσωρευτές.
προ
Ουσιαστικά θα πρέπει εντός ενάμιση μήνα να συντάξει τον οδηγό του προγράμματος, ώστε στη συνέχεια αφού τεθεί σε διαβούλευση, συμπληρωθεί και εγκριθεί, να δημοσιευθεί για να ξεκινήσει το πρόγραμμα.
Ωστόσο, η σύνταξη του οδηγού έχει πολλές δυσκολίες, καθώς ο τεχνικός σύμβουλος θα πρέπει να αναλύσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης με συσσωρευτές από αυτοπαραγωγούς και να διερευνήσει τους δικαιούχους, με βάση τα στοιχεία της κατανάλωσή τους, της θέσης τους αλλά και του κορεσμού των δικτύων στα οποία συνδέονται.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία θα διενεργήσει την προκαταρκτική μελέτη κόστους/οφέλους και θα προσδιορίσει το πλήθος των δυνητικών δικαιούχων, με σκοπό να ικανοποιείται η επίτευξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και το ποσοστό ενίσχυσης ανά είδος παρέμβασης.  Επίσης θα μπορεί να κάνει προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, με σκοπό να καταστεί επιτυχής η δράση.
Η δράση θα υλοποιηθεί με πόρους 100 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για τις επιχειρήσεις

Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται και η δράση «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την προδημοσίευση του οδηγού να έχει γίνει πριν από τρεις μήνες.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ, επίσης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών και τα υπόλοιπα τον κλάδο του τουρισμού.

Δυνητικοί δικαιούχοι που θα δικαιούνται ενίσχυσης θα είναι υφιστάμενες μεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζόμενοι, ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ ή σύνολο ετήσιου ισολογισμού έως 43 εκατ. ευρώ), μικρές επιχειρήσεις (έως 50 εργαζόμενοι, ετήσιο κύκλο εργασιών ή ετήσιο ισολογισμό έως 10 εκατ. ευρώ) και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 εργαζόμενοι, ετήσιο κύκλο εργασιών ή ετήσιο ισολογισμό έως 2 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον οδηγό που έχει προδημοσιευθεί θα ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) έως 100.000 ευρώ για τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών και από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού (για ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας έως 100 κλινών).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης