Hexicon: Πράσινο φως για τη σύνδεση 7 GW πλωτών υπεράκτιων στην Ιταλία - Recharge

Hexicon: Πράσινο φως για τη σύνδεση 7 GW πλωτών υπεράκτιων στην Ιταλία - Recharge
Εκκρεμούν οι τελικές εγκρίσεις από την ιταλική κυβέρνηση - Το άνοιγμα της εταιρείας στην Ελλάδα

Η εταιρεία Hexicon έχει λάβει άδεια για τη σύνδεση έξι από τις επτά πλωτές αιολικές εγκαταστάσεις της με το ιταλικό δίκτυο. Η έγκριση χορηγήθηκε από τον ιταλικό TSO Terna SpA, με την υπόλοιπη άδεια εγκατάστασης να είναι προ των πυλών. Μαζί, οι έξι εγκεκριμένες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν συνολική συνδυασμένη ισχύ 7.100 MW και σε εξέλιξη είναι οι τελικές εγκρίσεις από την κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το recharge, oι έξι τοποθεσίες του έργου βρίσκονται σε βάθη 200 και πλέον μέτρων ανοιχτά της Σαρδηνίας, της Σικελίας και της Απουλίας στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το έβδομο, που βρίσκεται σε παρόμοια βάθη νερού, έχει χωρητικότητα 1GW. Η Hexicon, που δραστηριοποιείται στην Ιταλία μέσω της κοινοπραξίας της AvenHexicon, διαθέτει τώρα ένα χαρτοφυλάκιο επτά τοποθεσιών ανάπτυξης για πλωτά αιολικά κατά μήκος των ακτών της Σαρδηνίας, της Σικελίας και της Απουλίας.

«Η ιταλική κυβέρνηση σηματοδότησε από νωρίς την φιλοδοξία να λάβει μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την ταχύτερη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Η χώρα έχει ισχυρές προοπτικές σε αυτόν τον τομέα και στοχεύει στην παραγωγή του 55% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030» ανέφερε σε δήλωσή της η Hexicon.

Από την πλευρά του, ο Alberto Dalla Rosa, Διευθύνων Σύμβουλος της AvenHexicon, δήλωσε ότι: «Η πρόοδος είναι ραγδαία, γεγονός που μαρτυρά τη φιλοδοξία της Ιταλίας να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα».

«Νωρίς για προβλέψεις»

Στη συνέχεια, ο CEO της AvenHexicon υπογράμμισε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για την πρόβλεψη των ακριβών χρόνων, καθώς διαμορφώνεται μια διαδικασία ενημέρωσης της ιταλικής νομοθεσίας και πολιτικής για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό τοπίο.

Παράλληλα, η Ιταλία διαθέτει ένα λειτουργικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο, το Beleolico των 30 MW της Renexia, το οποίο συνδέθηκε στο δίκτυο πέρυσι ενώ γίνονται διεργασίες για έναν σημαντικό αγωγό αντίστοιχων projects.

Tέλος, η χώρα θα μπορούσε σύντομα να φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο πλωτό κόμβο υδρογόνου με αιολική ενέργεια ήδη από το 2027, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας ανάπτυξης Aquaterra Energy και της Seawind Ocean Technology για την κατασκευή ενός έργου 3,2 GW με το όνομα HyMed, στα ανοιχτά της Νότιας Ευρώπης.

Το «άνοιγμα» στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η σουηδική Hexicon εισήλθε στην χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο, δημιουργώντας μαζί με την ελληνική επενδυτική εταιρεία ΕΑΜΑΑ την κοινοπραξία Hexicon Power SA που θα αποτελέσει το όχημα για την έναρξη της ανάπτυξης πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στα ανοικτά των ελληνικών ακτών.

Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power –και επικεφαλής της Ελληνικής ομάδας που θα «τρέξει» το project των πλωτών αιολικών στη χώρα- είναι ο Μικέλης Χατζηγάκης. Πριν ενταχθεί στην Hexicon, ο κ. Χατζηγάκης ήταν Chief Operating Officer της Cobblestone Energy, κορυφαίας βρετανικής εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group (BCG).

Πρόεδρος του ΔΣ θα είναι ο Alexander Singer, σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με 30ετή εμπειρία στο χώρο και εξειδίκευση στις ενεργειακές επενδύσεις και συγκεκριμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Χατζηγάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε ότι η προηγμένη τεχνολογία της Hexicon στην πλωτή αιολική ενέργεια θα αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την υποστήριξη της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα. Η τεχνολογία μας μπορεί να παράγει ενέργεια υψηλής απόδοσης με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η Ελλάδα έχει τρομακτικές δυνατότητες και δεσμευόμαστε να την βοηθήσουμε να αξιοποιήσει πλήρως τα πλεονεκτήματα της στις ΑΠΕ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης