Περιβάλλον

Bloomberg Green: Έρχεται «τσουνάμι» αγωγών με βάση τα κριτήρια ESG

Bloomberg Green: Έρχεται «τσουνάμι» αγωγών με βάση τα κριτήρια ESG
Το 28% περισσότερων από 430 γενικών συμβούλων και νομικών υπηρεσιών παραδέχθηκε ότι η έκθεσή τους σε διαφωνίες ESG αυξήθηκε το 2022 και το 24% αναμένει ότι θα βαθύνει τους επόμενους 12 μήνες.

Η απουσία σαφώς προσδιοριμένων περιβαλλοντικών, κοινωνικών μετρήσεων και απαιτήσεων διακυβέρνησης και ο αυξημένος ρυθμιστικός έλεγχος σχετικά με τη σημασία του ESG (Environmental, Social and Governance) θα αυξήσουν το επόμενο διάστημα τις υποθέσεις που θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, όπως αποκάλυψε και έρευνα από τη δικηγορική εταιρεία Norton Rose Fulbright, σύμφωνα με το Bloomberg Green.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 28% περισσότερων από 430 γενικών συμβούλων και νομικών υπηρεσιών παραδέχθηκε ότι η έκθεσή τους σε διαφωνίες ESG αυξήθηκε το 2022 και το 24% αναμένει ότι θα βαθύνει τους επόμενους 12 μήνες.

Το ζήτημα συμπεριλαμβάνει εργατικές, εργασιακές διαφορές, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την προστασία δεδομένων σε αυτό που η Norton Rose αναφέρει ως «τομείς ομαδικής δράσης μελλοντικού ενδιαφέροντος».
Η αυξανόμενη προσοχή των εταιρικών δικηγόρων εστιάζεται σε κλάδους που κυμαίνονται από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως την τεχνολογία αλλά και στο αυξανόμενο κύμα ομαδικών αγωγών που συνδέονται με το greenwashing.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ο φραγμός των εναγόντων της Καλιφόρνια «έχει υπολογίσει το σχέδιο για το πώς να κινηθούν αυτές οι υποθέσεις», σύμφωνα με τον Norton Rose.

Νομικοί στόχοι

Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που εκδίδουν γενικευμένες δηλώσεις ESG αναμένεται να γίνουν στόχοι σε περιπτώσεις συγκεκριμένων προϊόντων.
«Σε όλους τους κλάδους, οι πελάτες μας αισθάνονται πίεση από πελάτες, μετόχους και ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων, να αυξήσουν τις αποκαλύψεις των στόχων και της απόδοσής τους σε ESG», δήλωσε η Rachel Roosth, συνεργάτης διαφορών στη Norton Rose.
«Εάν αυτές οι αποκαλύψεις θεωρηθούν ψευδείς, παραπλανητικές ή ανεπαρκείς, ενδέχεται να προκύψουν προσφυγές».

Η έκθεση της Norton Rose διαπίστωσε ότι ενώ μόνο το 8% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν όντως εμπλακεί σε ομαδικές αγωγές που σχετίζονται με το ESG πέρυσι, περίπου το 37% όσων δήλωσαν ότι είναι επιφυλακτικοί για μελλοντικές ομαδικές αγωγές θεωρούν το ESG ως «κύριο μοχλό».
Έτσι, ενώ τα είδη των κινδύνων δικαστικής διαμάχης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των βιομηχανιών, οι εταιρείες σε όλους τους τομείς μπορούν να επωφεληθούν από την αξιολόγηση των κινδύνων δικαστικών διαφορών που σχετίζονται με το ESG και πώς να τους μετριάσουν, είπε ο Roosth.

Τα ζητήματα ποικίλλουν ανάλογα με τον κλάδο.

Ενώ ένας ανώτερος δικηγόρος σε μια μη αναγνωρισμένη εταιρεία επιστήμης και τεχνολογίας επικεντρώνεται σε θέματα όπως η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η δίκαιη εργασία, ο γενικός σύμβουλος ενός μεγάλου μη κερδοσκοπικού συστήματος υγείας λέει ότι ο οργανισμός ανησυχεί για τις ανισότητες υγείας μεταξύ των διαφορετικών κοινοτικών ομάδων, σύμφωνα με το Norton Τριαντάφυλλο.

«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή βιομηχανία όταν σκέφτονται το ESG», είπε ο Roosth.
«Αλλά οι φυσικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι μετάβασης της κλιματικής αλλαγής δεν περιορίζονται σε έναν κλάδο και οι ενδιαφερόμενοι πιέζουν για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια ποικιλία άλλων θεμάτων ESG, όπως η διαχείριση αποβλήτων, οι προσπάθειες [ποικιλομορφία, ισότητα και συμπερίληψη] και πρακτικές διαχείρισης κινδύνου».

Ο τομέας τροφίμων και ποτών είχε το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων (40%) που αναμένουν αυξημένη έκθεση σε διαφωνίες ESG το επόμενο έτος, είπε ο Roosth.
Αυτό μπορεί να αντανακλά ανησυχίες για δικαστικές αγωγές που σχετίζονται με την ανακύκλωση και τα πλαστικά μιας χρήσης, είπε.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εξακολουθεί να εξετάζει χιλιάδες σχόλια σχετικά με την πρότασή της να αναγκάσει τις εισηγμένες εταιρείες να αποκαλύψουν περισσότερα σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν λόγω του μεταβαλλόμενου κλίματος, καθώς και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού τους. Η ρυθμιστική αρχή της αγοράς αναμένεται να ολοκληρώσει την πρόταση πριν από τα τέλη Μαρτίου.

Ο κανόνας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αμφισβητηθεί από βιομηχανικούς ομίλους προτού τεθεί σε ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές εταιρείες που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ορίζουν τις δικές τους παραμέτρους για γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αλλά αυτό είναι απίθανο να διαρκέσει για πάντα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης