Ενέργεια

Ε.Μυτιληναίος: Ηλεκτρίζονται 3,5 GW μέχρι το 2024 – Στοίχημα το 1 δις EBITDA το 2023

Ε.Μυτιληναίος: Ηλεκτρίζονται 3,5 GW μέχρι το 2024 – Στοίχημα το 1 δις EBITDA το 2023
Τι είπε ο κ. Μυτιληναίος για το 2023 στους αναλυτές και επενδυτές των διεθνών οίκων κατά το χθεσινό teleconference
Σχετικά Άρθρα

Τον τόνο της δυναμικής της ανάπτυξης για το 2023 και 2024 έδωσε ο κ. Ε. Μυτιληναίος κατά το χθεσινό teleconference μετά τα αποτελέσματα του 2022, απαντώντας στις ερωτήσεις των αναλυτών και επενδυτικών οίκων.
Υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι κατά 2023 θα ηλεκτριστεί 1 GW ΑΠΕ, από τα οποία τα 800 MW είναι στο εξωτερικό και τα 200 MW στην Ελλάδα.
Κατά το 2024 το νούμερο αυτό θα αυξηθεί στα 2,5 GW από τα οποία το 1,5 GW θα είναι στο εξωτερικό και το 1 GW στην Ελλάδα.

Για τα PPA σημείωσε ότι δημιουργείται η χωρητικότητα και κλείνονται συμφωνίες με καταξιωμένες εταιρίες διεθνώς, αλλά οι τιμές στο τελευταίο διάστημα ήταν υψηλές και δεν επέτρεψαν προς το παρόν να κινηθούν ταχύτερα οι εξελίξεις.

Επενδύσεις και Φυσικό Αέριο

Αναφερόμενος στις επενδύσεις για το 2023 τόνισε ότι το CAPEX δεν θα πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2022, δηλαδή τα 700 εκατ.
Όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου ζήτησε από τους αναλυτές να μην συγχέουν την πορεία της με τα κέρδη του τομέα Power & Gas και συμπλήρωσε ότι η συμβολή των κερδών του φυσικού αερίου στο σύνολο του EBITDA ετησίως (323 εκατ.ευρώ) αποτελεί ένα νούμερο, που μπορεί να μεγεθυνθεί καθώς η Mytilineos έχει πλέον καθιερωμένη και ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο γεωπολιτικό τομέα, όσον αφορά το συγκεκριμένο καύσιμο.

Έδωσε δε το παράδειγμα της πτώσης της μετοχής κατά το α΄εξάμηνο του 2022, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ανέβαιναν ταχύτατα υψηλότερα των 200 ευρώ/MWh, οπότε και οι επενδυτές θεώρησαν ότι η εξέλιξη έπληττε την εταιρία. Πρόσθεσε ότι δύο χρόνια πριν, αντίστοιχες αγωνίες υπήρχαν όταν λόγω COVID οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν πέσει στα 5 ευρώ.

Εξήγησε, απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα επηρεασθούν τα αποτελέσματα με βάση μια τιμή της τάξης των 50 ευρώ για το TTF, ότι οι χαμηλότερες τιμές βοηθούν τα κέρδη των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, ενώ οι υψηλές τιμές βοηθούν το trading. Kαι εκεί ζητούμενο είναι όγκος συναλλαγών, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Υπογράμμισε παράλληλα ότι το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο αιχμής για ακόμα 20 χρόνια .

Οι στόχοι του 2023

Αναφερόμενος στις προσδοκίες του 2023 τόνισε ότι στόχος δεν είναι η διατηρησιμότητα της κερδοφορίας – ρεκόρ που επετεύχθη το 2022, αλλά το στοίχημα του EBITDA στο 1 δις ευρώ για την χρονιά που διανύουμε. Σημείωσε ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά.
Χαρακτηριστικό είναι, ότι σε απάντηση προς αναλυτή, σημείωσε ότι το buyback θα συνεχισθεί υψηλότερα από τα 25 ευρώ, που ήταν μέχρι τώρα το «ταβάνι», γιατί η δίοικηση πιστεύει ότι η εταιρία αξίζει πολύ περισσότερο και σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί.

Τα κέρδη ύψους 60 εκατ από την μεταβίβαση πακέτων είτε υπεραξιών από το μέχρι τώρα buyback ενισχύουν την καθαρή θέση της εταιρίας.
Αναφερόμενος στην σειρά φορολογιών που επιβλήθηκαν από τα υπερκέρδη των παραγωγών και την εισφορά των 10 ευρώ μέχρι την φορολογία των παρόχων, σημείωσε ότι έχουν γίνει οι προβλέψεις για το σύνολο των κονδυλίων.

Πρόσθεσε όμως, ότι οι υψηλότερες ανάγκες του κεφαλαίου κίνησης για το 2023, ενδεχομένως θα επηρεάσουν την ιδανική σχέση 0,87 καθαρού χρέους/EBITDA που διαμορφώθηκε κατά το 2022.
Η μείωση του καθαρού χρέους,  όπως εξήγησε ο πρόεδρος, επετεύχθη, χάρις τις επαναδιαπραγματεύσεις που είχαν γίνει στο γ’ τρίμηνο του 2022, όσον αφορά υποχρεώσεις πληρωμών και καταβολών και τις ισχυρές ταμειακές ροές που παρουσιάστηκαν στο β ΄εξάμηνο.

Η Μεταλλουργία

Για την μεταλλουργία σημείωσε ότι έχει μηνύματα από την Eurometaux ότι πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες υπό τις παρούσες συνθήκες θέλουν να μετακινηθούν στις ΗΠΑ, για να ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα.
Ο μετασχηματισμός με στόχο την απανθρακοποίηση θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση και όχι αύξηση του κόστους.

Πάντως η επιβίωση της μονάδας του Αλουμινίου στην κρίση της περασμένης χρονιάς με πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ είχαμε πολλαπλά κλεισίματα ανταγωνιστών στην Ευρώπη, μπορεί να συγκριθεί με μια μόνο ευρωπαϊκή μονάδα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, την οποία δεν κατονόμασε.

Το teleconference είχε συμμετοχή εκπροσώπων από επενδυτικούς οίκους που έφθασαν τους 147 και τον κ. Μυτιληναίο συνόδευσαν σε συμβουλευτικό ρόλο τα μέλη της δίοικησης κ.κ. Γαβαλάς, Κοντογιάννη, Μπουζάλη και Παπαδόπουλος.

Τα βασικά σημεία που εστίασαν οι αναλυτές

Το Outlook της MYTILINEOS για το 2023 είναι πολύ ισχυρό, με τους αναλυτές να αναμένουν ακόμα μια εξαιρετικά δυνατή χρονιά.

Βασικά σημεία που εστίασαν είναι:

-Ο σχεδιασμός για ηλέκτριση 1GW το 2023 και άλλων 2,5GW το 2024

-Η εκτίμηση για περαιτέρω άνοδο των επιδόσεων από την δραστηριότητα της προμήθειας Φυσικού αερίου που το 2022 ανήλθε για πρώτη φορά στα €121m EBITDA.

-Οι επενδύσεις για το 2023 θα παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα του 2022 (~€700m)

-Στην ιδιαίτερα σημαντική μείωση του Net Debt στο τέλος του 2022, το οποίο βρέθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθεί λόγω της προώθησης του σημαντικού επενδυτικού πλάνου της MYTILINEOS.

-Το Buyback, το οποίο έχει επιφέρει σημαντική ενίσχυση της καθαρής θέσης θα συνεχιστεί μέσω ανανέωσης των όρων εκτέλεσης του προγράμματος με αύξηση του τρέχοντος ορίου των €25.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης