Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ και G7 συζητούν το πλαφόν στα προϊόντα πετρελαίου της Ρωσίας

ΕΕ και G7 συζητούν το πλαφόν στα προϊόντα πετρελαίου της Ρωσίας
Έκθεση της oilprice.com εξετάζει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους τομείς της ενέργειας και των μετάλλων

Η ΕΕ και η ομάδα G7, των 7 πλουσιότερων κρατών συζητούν για τα ανώτατα όρια τιμών στα προϊόντα πετρελαίου της Ρωσίας.
Στην τελευταία έκδοση της Έκθεσης Αριθμών, το oilprice.com εξετάζει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους τομείς της ενέργειας και των μετάλλων και εξηγεί τις αιτίες που οδηγούν τις παρατηρήσεις και τα δεδομένα όπως αποτυπώνονται στα γραφήματα. 

Η G7 και η ΕΕ αρχίζουν να συζητούν τα ανώτατα όρια τιμών προϊόντων
1_34.PNG
• Μια εβδομάδα πριν τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο των τιμών των ρωσικών προϊόντων, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τον καθορισμό του ορίου τιμών για προϊόντα υψηλής αξίας όπως το ντίζελ στα 100 δολάρια το βαρέλι.
• Όπως συνέβη με το αργό, θα απαγορευτεί στις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν ρωσικά προϊόντα πετρελαίου και το ανώτατο όριο τιμών υπάρχει για να διευκολύνει τις ροές σε τρίτες χώρες.

• Από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση που οι ευρωπαϊκές τιμές ντίζελ να ήταν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ επί του παρόντος κινούνται γύρω στα 130 δολάρια το βαρέλι.
• Με τη Ρωσία να αναμένεται να επαναδρομολογήσει τις ροές ντίζελ της προς τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, με περισσότερα αποστάγματα από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή να κινούνται προς την άλλη κατεύθυνση, το κόστος αποστολής για τα προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί.

Οι φορολογικές μειώσεις της Νορβηγίας ανοίγουν τον δρόμο για υποδοχή έργων Φυσικού  αερίου
2_22.PNG
• Σύμφωνα με την έρευνα της Rystad, η Νορβηγία έχει γίνει μια από τις πιο ενεργά αναπτυσσόμενες ανάντη περιοχές πρόσφατα με 35 έργα που έλαβαν πράσινο φως στη μεταπανδημική εποχή από το 2020.
• Με την εμφάνιση του COVID, η Νορβηγία εισήγαγε ένα προσωρινό φορολογικό καθεστώς που πρόσφερε άμεσες δαπάνες για τους χειριστές γεώτρησης και αύξησε τα ποσοστά αύξησης των επενδύσεων, τα οποία παρά τις μειώσεις από έτος σε έτος εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο 12,4% το 2022.

• Τα κίνητρα του Όσλο να επενδύσει σε γεωτρήσεις θα πυροδοτήσουν περίπου 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια νέων επενδύσεων μόνο το 2023, ακριβώς στην ώρα που η χώρα επέστρεψε στο τυπικό φορολογικό της καθεστώς από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά.
• Η αυξητική παραγωγή από την προνομιακή φορολογούμενη περίοδο αναμένεται να φτάσει τα 25 bcm περίπου έως το 2028, που αντιστοιχεί περίπου στο 6% της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρώπης

Το φυσικό αέριο των Η.Π.Α
3_12.PNG
• Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έπεσαν κάτω από το όριο των 3 δολάρια ανά mmBtu για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021, καθώς ο σχετικά ήπιος καιρός και τα υψηλά αποθέματα ελαχιστοποίησαν τους κινδύνους συμπίεσης αερίου.
• Η επαφή Henry Hub του Φεβρουαρίου διαπραγματευόταν στα 2,9 $/mmBtu τη στιγμή της σύνταξης, σημειώνοντας πτώση 70% από τα επίπεδα Αυγούστου 2022, καθώς τα εθνικά αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο 5 ετών (2.729 Bcf).

• Παρά τα νέα για μερική επανέναρξη της λειτουργίας του Freeport LNG, η προσδοκία της αγοράς είναι ότι η εγκατάσταση υγροποίησης θα αυξήσει τις εξαγωγές μόνο πιο κοντά στον Μάρτιο, κορεσίζοντας ακόμη περισσότερο την εγχώρια αγορά.
• Το spread των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Henry Hub Μαρτίου/Απριλίου φλερτάρει με το contango, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η ισχυρή παραγωγή κινδυνεύει να υπερπληρώσει τη διαθέσιμη αποθήκευση μέχρι εκείνο το σημείο.

Η ΕΕ καθυστερεί τις κυρώσεις στη ρωσική μεθανόλη
4_2.PNG
• Σε πλήρη αντίθεση με το ανώτατο όριο των τιμών των προϊόντων, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικής μεθανόλης στην ΕΕ καθώς το μπλοκ αναζητά εναλλακτικές πηγές προμήθειας.
• Η απαγόρευση της ρωσικής μεθανόλης συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο ως μέρος του 8ου πακέτου κυρώσεων και έπρεπε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του μήνα, ωστόσο, έχει καθυστερήσει μέχρι τις 18 Ιουνίου.

• Η αναβολή πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι το εργοστάσιο μεθανόλης Tjeldbergodden δυναμικότητας 900 ktpa της Equinor έκλεισε σύντομα για παρατεταμένη συντήρηση μέχρι τα τέλη Απριλίου.
• Καθώς τουλάχιστον το 25% της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας θα είναι εκτός σύνδεσης, οι τιμές άρχισαν να εκτινάσσονται πρόσφατα από τα κατώτατα όρια των 300 €/mt που παρατηρήθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου.

Οι σεισμοί της Πέρμιας δημιουργούν έναν άλλο πονοκέφαλο στις εξορύξεις
5_2.PNG
• Οι αλλεπάλληλοι σεισμοί που εμπόδισαν τις εργασίες γεώτρησης στη λεκάνη του Permian στα τέλη του 2022, ανάγκασαν την Επιτροπή Σιδηροδρόμων του Τέξας να περιορίσει τα δικαιώματα διάθεσης λυμάτων από εργασίες σχιστόλιθου.
• Καθώς ο πληθωρισμός κόστους συνεχίζει να επιβραδύνει την αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ, το προστιθέμενο πλέον κόστος της μεταφοράς λυμάτων που δεν μπορεί πλέον να εγχυθεί προσθέτει επιπλέον 2-3 $ ανά βαρέλι στον απολογισμό κόστους.

• Το κόστος μεταφοράς είναι τετραπλάσια αύξηση σε σύγκριση με τη συνήθη μέθοδο εκτέλεσης των πραγμάτων, δηλαδή την ταφή του μολυσμένου από φράκινγκ νερού υπόγεια σε ένα νέο πηγάδι.
• Το αυξανόμενο κόστος σε συνδυασμό με τον αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο πρόκειται να προσθέσει άλλη μια καθοδική πίεση για την αύξηση της παραγωγής Permian το 2023.

Η Χιλή υποβαθμίζει τις προοπτικές παραγωγής χαλκού
6_1.PNG
• Σύμφωνα με έκθεση της ρυθμιστικής αρχής της Χιλής Cochilco, η παραγωγή χαλκού της χώρας της Λατινικής Αμερικής θα αυξηθεί πιο αργά από το αναμενόμενο και θα κορυφωθεί αργότερα και χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
• Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής, ωστόσο από την ανάληψη των καθηκόντων του αριστερού προέδρου Gabriel Boric, τα νέα FIDs έχουν γίνει σπάνια.

• Τώρα, η αναμενόμενη αιχμή της παραγωγής χαλκού για τη Χιλή προσδιορίζεται για το 2030 σε επίπεδο 7,14 εκατομμυρίων τόνων, σημειώνοντας ακόμη αύξηση 30% σε σύγκριση με τη φετινή αναμενόμενη παραγωγή των 5,47 εκατομμυρίων τόνων.
• Καθώς οι τιμές του χαλκού εκτινάχθηκαν πάνω από τα 9.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο τις πρώτες εβδομάδες του 2023, η πιο αργή άνοδος της Χιλής και οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στο Περού, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, παραμένουν περαιτέρω ανοδικές

Προοπτικές Κινεζικής Ανάπτυξης
7.PNG
• Το σιδηρομετάλλευμα ήταν μέχρι στιγμής ένας από τους κύριους ωφελούμενους από την επαναλειτουργία της Κίνας, σημειώνοντας άνοδο 60% από τις αρχές Νοεμβρίου 2022, όταν έφτασε στα 79 δολάρια ανά μετρικό τόνο.
• Προσθέτοντας ένα τεράστιο ποσό 25 εκατομμυρίων τόνων μηνιαίως, οι κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος αναμένεται να ανέλθουν σε 116 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης της Kpler.

• Η ισχύς της ανάκαμψης της ζήτησης της Κίνας ανησυχεί τις αρχές του Πεκίνου, καθώς η NDRC έχει εκδώσει τρεις δημόσιες προειδοποιήσεις ενάντια στην υπερβολική κερδοσκοπία, καθώς οι τιμές κυμαίνονται λίγο κάτω από τα 130 δολάρια/mt επί του παρόντος.
• Η άνοδος της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος σημειώνει πρωτοφανή άνοδο στη ζήτηση κατοικιών και υποδομών, καθώς η φυσική παραγωγή χάλυβα δεν έχει ακόμη αντικατοπτρίσει τον υψηλότερο ρυθμό αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης