Ενέργεια

BP Energy Outlook 2023: Τα τρία σενάρια του ενεργειακού μετασχηματισμού μέχρι το 2050 - Διαγράμματα

BP Energy Outlook 2023: Τα τρία σενάρια του ενεργειακού μετασχηματισμού μέχρι το 2050 - Διαγράμματα
Πώς θα επηρεαστούν η ενεργειακή κατανάλωση και η ενεργειακή απόδοση με βάση τις 4 τάσεις που θα καθορίσουν το μείγμα της ενεργειακής αγοράς
O πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, σύμφωνα με το Energy Outlook της BP. H σύγκρουση οδηγεί σε καθοδική αναθεώρηση για το παγκόσμιο ΑΕΠ και την ενεργειακή ζήτηση.

Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια οδηγούν σε ένα μείγμα χαμηλότερων εκπομπών σε ρύπους, που θα βασίζεται σε εγχώρια και τοπική παραγωγή ενέργειας.

Παράλληλα, οδηγεί σε μείωση του ρόλου των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.Μαζί με το Inflation Reduction Act (IRA) οδηγεί σε μείωση των εκπομπών ρύπων, με την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναθεωρούνται χαμηλότερα, ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Οι ανάγκες της Ευρώπης για εισαγωγές LNG το 2030 εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα στη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου. Το IRA εξασφαλίζει σημαντική υποστήριξη για μικρότερες εκπομπές ρύπων από την ενέργεια με βάση τον ενεργειακό μετασχηματισμό στις ΗΠΑ.

Τα τρία σενάρια διερεύνησης των αβεβαιοτήτων του ενεργειακού μετασχηματισμού μέχρι το 2050


11_185.JPG



Η ανάλυση των προοπτικών του 2023 χρησιμοποιεί τρία σενάρια, τα οποία είναι το Αccelerated, το Νet Zero και το New Momentum για να εξετάσουν το εύρος των πιθανών μονοπατιών μέχρι το 2050, που θα διασφαλίσει μια ανθεκτική στρατηγική για την ίδια την BP.

-Τα σενάρια δεν είναι προβλέψεις αυτού που θα μπορούσε να συμβεί ή αυτού που θα ήθελε η BP να συμβεί. Είναι σχεδιασμένα για ένα ευρύ περιθώριο των πιθανών εξελίξεων μέχρι το 2050.Τα σενάρια περιλαμβάνουν τις εκπομπές ρύπων από την ενεργειακή παραγωγή και χρήση όσον αφορά τη διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής, φυσικού αερίου και εκπομπών μεθανίου από όλο αυτό μετασχηματισμό, καθώς και την διανομή των ορυκτών καυσίμων.

Το  Αccelerated και το Net Zero εξετάζουν πως διαφορετικά δεδομένα του ενεργειακού συστήματος θα μπορούσαν να αλλάξουν, με στόχο να επιτύχουν μια αποτελεσματική μείωση των εκπομπών ρύπων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να ειδωθούν σαν «τι θα γίνει αν» (what if).

Δηλαδή, ποια στοιχεία του ενεργειακού συστήματος θα χρειαζόταν να αλλάξουν, εάν ο κόσμος συνολικά κινηθεί για τις εκπομπές ρύπων – CO2, με στόχο  την πτώση κατά 75% μέχρι το 2050 στο Αccelerated (επιταχυνόμενο) και 95% στο Νet Zero.

Και τα δυο σενάρια λαμβάνουν υπόψη τους την υπόθεση, ότι θα υπάρχει σημαντική σύσφιξη στις κλιματικές πολιτικές. Ειδικά, το Νet Zero ενσωματώνει μια μεταβολή στην κοινωνική συμπεριφορά με μεγαλύτερη υποστήριξη στις προτιμήσεις και την υιοθέτηση της ενεργειακής πολιτικής χαμηλών εκπομπών.

-Το New Momentum είναι σχεδιασμένο για να καλύψει μια ευρεία γκάμα εξελίξεων, που ακολουθεί μεν την στρατηγική της παγκόσμιας απανθρακοποίησης και επιτυγχάνει μικρότερη μείωση των εκπομπών CO2 που περιορίζεται στο 30%, χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019.


Η παγκόσμια ζήτηση κορυφώνεται και στα τρία σενάρια, καθώς η ενεργειακή απόδοση επιταχύνεται




12_191.JPG


-Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση κορυφώνεται και στα τρία σενάρια, καθώς η ενεργειακή απόδοση επιταχύνεται, επηρεάζοντας το επίπεδο ζωής στο μεγάλο μέρος των αναδυομένων οικονομιών.

Η συνολική τελική κατανάλωση (total final consumption) κορυφώνεται από τα μέσα μέχρι το τέλος της 10ετίας που διανύουμε στο Αccelerated και Net Zero σενάριο, με αποτέλεσμα να κινείται χαμηλότερα κατά 15-30% σε σχέση με το 2019, το 2050.

Με βάση το New Momentum, η συνολική τελική κατανάλωση (ΤFC) συνεχίζει ανοδικά μέχρι το 2040 και σταθεροποιείται για να βρίσκεται το 2050 κατά 10% υψηλότερα, σε σχέση με το 2019.

Ο βασικός παράγοντας που οδηγεί αυτές τις διαφοροποιήσεις στην τελική κατανάλωση, όσον αφορά την ταχύτητα βελτίωσής τους είναι η ενεργειακή απόδοση. Τα κέρδη στην παγκόσμια ενεργειακή απόδοση, που προσμετρώνται με την σύγκριση  ανάπτυξης της τελικής ενεργειακής ζήτησης σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα, είναι σαφέστατα ταχύτερα την τελευταία 20ετία και στα τρία σενάρια, ειδικά στο Αccelerated και Net Zero.

Αυτό αντανακλά μια σειρά από παράγοντες που περιλαμβάνουν: την αυξημένη χρήση εξηλεκτρισμού στην τελική φάση, περισσότερο αποτελεσματική χρήση των υλικών και μετάλλων μέσα από την ανακύκλωση και μεγαλύτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια.

-Η αναφερόμενη αύξηση της ταχύτητας βελτιώσεων στην ενεργειακή απόδοση στο Αccelerated και Net Zero σενάρια είναι η κεντρική φιλοσοφία που θα διασφαλίσει μια ταχύτερη μείωση στις εκπομπές ρύπων, χωρίς την οποία θα υπήρχε ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις ΑΠΕ για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

-Η τελική ενεργειακή ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζει ανοδικά στις επόμενες δεκαετίες, τόσο στο σενάριο του New Momentum, όσο και σε αυτό του Αccelerated, οδηγούμενη από την βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αντίθετα, η ζήτηση σε αναπτυγμένες οικονομίες φτάνει στο απόγειό της τα επόμενα χρόνια και στα τρία σενάρια.

-Η συνολική τελική κατανάλωση απανθρακοποιείται, καθώς η άμεση χρήση των ορυκτών καυσίμων μειώνεται, ο κόσμος εξηλεκτρίζεται και η παραγωγή ενέργειας επίσης μειώνει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων.

-Όπως βλέπουμε, η συνολική τελική κατανάλωση χρησιμοποιεί στο τελικό στάδιο πολύ λιγότερα ορυκτά καύσιμα. Και στα τρία σενάρια, το ποσοστό τους πέφτει, από 65% το 2019 σε 20-50% το 2050.

Στα τρία παραπάνω διαγράμματα φαίνεται η μεγαλύτερη μείωση της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στο Net Zero έναντι των υπολοίπων, όπου και το μερίδιο του πετρελαίου έχει τον μεγαλύτερο περιορισμό, όπως και αυτό του φυσικού αερίου.

Ο εξηλεκτρισμός και στα τρία σενάρια διαθέτει σημαντικό μερίδιο στο μείγμα ενώ αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του το υδρογόνο. Υπολογίζεται ότι το μερίδιο ηλεκτρισμού στο σύνολο της κατανάλωσης θα αυξηθεί 75% το 2050.




Οι 4 τάσεις που καθορίζουν το μέλλον της ενεργειακής αγοράς


13_168.JPG




Τα βασικά σημεία

Η μεταβολή της δομής της ενεργειακής ζήτησης χαρακτηρίζεται από τέσσερις τάσεις: Σταδιακή μείωση του ρόλου των υδρογονανθράκων, ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, αύξηση του ηλεκτρισμού στον κόσμο που υποστηρίζεται από την χρήση υδρογόνου και περιλαμβάνει δραστηριότητες που είναι δύσκολο να μπουν στο στάδιο του ηλεκτρισμού.

Ο ρόλος των υδρογονανθράκων υποχωρεί και εκμηδενίζεται καθώς εξελίσσεται ο παγκόσμιος μετασχηματισμός σε ενεργειακές πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σύμφωνα με τα τρία σενάρια, που βλέπουμε στο παραπάνω διάγραμμα,  το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην πρωτογενή ενεργειακή παραγωγή υποχωρεί από 80% το 2019 σε 55-20% μέχρι το 2050 ανάλογα με τα τρία σενάρια που θα επιβεβαιωθούν.Η συνολική κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων μειώνεται και στα τρία σενάρια. Θα είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που θα διαπιστωθεί μια διατηρήσιμη πτώση στη ζήτηση των ορυκτών καυσίμων.

Οι ΑΠΕ που περιλαμβάνουν αιολικά φωτοβολταϊκά, βιοενέργεια και γεωθερμία αυξάνουν ταχύτατα το μερίδιό τους, αδρανοποιώντας την χρήση των ορυκτών καυσίμων. Έτσι το μερίδιό τους στο μείγμα από 10% το 2019 φτάνει μεταξύ 35-65% το 2050, οδηγούμενο από μείωση του κόστους και αύξηση της ανταγωνιστικότητας με παράλληλα υποστήριξη των αναγκαίων πολιτικών στην κατεύθυνση αυτή. Και στα τρια σενάρια η ταχύτητα διείσδυσης των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο στο παρελθόν.

Η αυξημένη σημασία των ΑΠΕ υποστηρίζεται από το συνεχιζόμενο εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος. Το ποσοστό του εξηλεκτρισμού στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση αυξάνεται από 20% το 2019, μεταξύ 30 και 50% το 2050. Η απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος, ειδικά στο επιταχυνόμενο σενάριο αλλά και σε αυτό του Net Zero υποστηρίζεται από την αυξανόμενη χρήση του υδρογόνου χαμηλών εκπομπών σε μια διαδικασία που είναι ακριβή, είτε δύσκολη για τον εξηλεκτρισμό. Η χρήση του υδρογόνου στην παραγωγή αναμένεται με βάση αυτά τα δύο σενάριο να κινηθεί μεταξύ 13-21% το 2050.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης