Απόψεις

Η χώρα πρέπει να αποκτήσει βιομηχανική πολιτική – Του Π.Μπουσμπουρέλη

Η χώρα πρέπει να αποκτήσει βιομηχανική πολιτική – Του Π.Μπουσμπουρέλη
Την ώρα που δημοσιοποιείται το ευρωπαϊκό σχέδιο για την στήριξη της πράσινης μετάβασης της βιομηχανίας, η ελληνική παραγωγή έλαβε επιδότηση 20 ευρώ/MWh με το ζόρι για τον Φεβρουάριο
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει το σχέδιο του Green Deal Industrial Plan, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις, δημιουργία ειδικού ταμείου στήριξης της «πράσινης» βιομηχανίας, αλλά και ελαστικότερους κανόνες σε ότι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις «πράσινων» επενδύσεων.
Στόχο δε, έχει να αποτελέσει την απάντηση στο αμερικανικό σχέδιο IRA, που εξασφαλίζει κονδύλια δις δολαρίων για την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων και δημιουργεί κίνητρα μεταφοράς της έδρας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, γιατί οι προσδοκίες της ευρωπαϊκής παραγωγικής τάξης, είναι να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό και μετά τις ατυχείς ρυθμίσεις του FIT for 55, αλλά και να μπουν ρεαλιστικές βάσεις στον δρόμο προς την απανθρακοποίηση, που θεωρείται η οδός, η οποία θα επαναφέρει την δυναμική στις επενδύσεις και στις θέσεις εργασίας.
Στον αντίποδα αυτής της ευρωπαϊκής τάσης, η ελληνική κυβέρνηση με το ζόρι διέθεσε 20 ευρώ/MWh επιδοτήσεις στην βιομηχανία για τον Φεβρουάριο, κάνοντας προφανώς τους προεκλογικούς λογαριασμούς της και επιλέγοντας τις προτεραιότητές τις.

O Γαλλογερμανικός άξονας στηρίζει την βιομηχανία του

Την ίδια ώρα οι ανακοινώσεις Σολτζ – Μακρόν έχουν προτεραιοποιήσει την έμπρακτη ενίσχυση των δικών τους ομίλων, ενώ οι βιομηχανικοί όμιλοι υψηλής τάσης στην Ελλάδα θα πάρουν ρεύμα με τιμές αγοράς για το ξεκίνημα του 2023 και μέχρι να προχωρήσει η θεσμοθέτηση των PPAs, με την όποια καθυστέρηση υπάρξει για το τελικό πλαίσιο.
Δεν είναι λίγοι οι εκπρόσωποι της παραγωγής, που τονίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει πολιτική και σχεδιασμός στην βιομηχανία με αλλαγές κάθε μήνα, ενώ κορυφαίος παράγοντας του ΣΕΒ είχε μιλήσει για 7πλασιασμό του ενεργειακού κόστους πριν από λίγους μήνες σε κατ ‘ιδίαν συζητήσεις.

Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους κατέστη εξάλλου ιδιαίτερα πιεστικό για την Μέση Τάση το 2022. Όλοι πλέον οι παραγωγικοί φορείς προσβλέπουν στα PPAs για να μειώσουν το κόστος σε διατηρίσιμη βάση, αλλά το τελικό νομοθέτημα αναμένεται να περάσει από κόσκινο όσον αφορά την λειτουργικότητά του.
Καλώς η ΔΕΗ δεν αποτέλεσε την εύκολη λύση καθώς τα δεδομένα άλλαξαν, όμως η κυβέρνηση οφείλει να αποκτήσει βιομηχανική πολιτική και να στηρίξει τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες, που δίνουν διεθνείς εξετάσεις υπό δυσμενείς όρους.

Απαθρακοποίηση: Ευκαιρία αλλά χρειάζεται στήριξη

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην κουβέντα που έκανε στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με τον πρόεδρό του κ. Μπακατσέλο, επί της ουσίας προανήγγειλε την σημερινή κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ζητώντας απάντηση της Ευρώπης στην αμερικανική πολιτική του IRA.
Αμ’ έπος αμ’ έργον. Άλλωστε η πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντλείται μόνον σε επιδόματα, αλλά πρέπει να χαράζει δρόμους διατηρίσιμους και βιώσιμους. Η ελληνική βιομηχανία της σημερινής εποχής έκανε τεράστια βήματα, στάθηκε όρθια στο COVID, δίνει τους καλύτερους μισθούς σε σχέση με αυτά που στερούνται οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους.

Η Ευρώπη φαίνεται ότι καταλαβαίνει τις ελλείψεις της για μια ακόμα φορά και ας ελπίσουμε έγκαιρα, η ευκαιρία της απανθρακοποίησης με τον παράλλο στόχο πτώσης του ενεργειακού κόστους μεσοπρόθεσμα είναι μεγάλη, σε πρώτη φάση όμως χρειάζεται στήριξη και θα στηριχθεί, όπως φαίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης