Ember: Από τον ήλιο το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2022

Ember: Από τον ήλιο το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2022
Η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε ταχύτερα το 2022, κατά 24% προκειμένου να αποφευχθεί κόστος φυσικού αερίου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν πέρυσι για πρώτη φορά μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ από ό,τι το ορυκτό αέριο.

Σύμφωνα με το think tank Ember και την σχετική έκθεση που δημοσίευσε, το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε ταχύτερα το 2022, κατά 24% προκειμένου να αποφευχθεί κόστος φυσικού αερίου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπολογίζει η Ember, ενώ 20 χώρες της ΕΕ παρουσίασαν νέα εθνικά ρεκόρ.

Δεύτερη ήδη στη λίστα, μετά την Ολλανδία, είναι η Ελλάδα έχοντας παράγει το 13% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον ήλιο (με τoν ποσοστό της Ολλανδίας να είναι στο 14%). Αξίζει να σημειωθεί πως η πεντάδα των χωρών συμπληρώνεται με την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Ισπανία.

«Η ηλιακή ενέργεια ενισχύεται ακριβώς τη στιγμή που η Ευρώπη τη χρειάζεται περισσότερο», λέει η Walburga Hemetsberger, διευθύνουσα σύμβουλος της SolarPower Europe. «Αυτοί οι νέοι αριθμοί δείχνουν ότι η ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας είναι πραγματικά το θεμέλιο της ενεργειακής μετάβασης».

Ορισμένοι αριθμοί μπορούν να αποδοθούν σε καλά σχεδιασμένες πολιτικές- για παράδειγμα, το σύστημα net-metering των Κάτω Χωρών, το οποίο ενθαρρύνει την οικιακή ηλιακή ενέργεια. Αλλά ο Jones της Ember αποδίδει την ώθηση και στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το χρέος τους από άποψη κλίματος και ενεργειακής ασφάλειας.

76_12.jpg




1111_6.jpg





www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης