Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γαλλία: Έντονες πιέσεις προς την ΕΕ να ενισχύσει το υδρογόνο που παράγεται από πυρηνικά

Γαλλία: Έντονες πιέσεις προς την ΕΕ να ενισχύσει το υδρογόνο που παράγεται από πυρηνικά

Επιστολή εννέα χωρών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Η Γαλλία ηγείται μιας εκστρατείας για να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα που παράγεται από πυρηνική ενέργεια στους κανόνες της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ορισμένα κράτη μέλη αντιτίθενται στην ιδέα φοβούμενοι ότι θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για γρήγορη κλιμάκωση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Υπουργοί από τη Γαλλία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και έξι άλλες χώρες της ΕΕ έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα καλώντας την να διευρύνει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να συμπεριλάβει το υδρογόνο που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια.

Η ανάπτυξη του υδρογόνου χωρίς εκπομπές είναι το κλειδί για τα σχέδια της ΕΕ για μείωση του CO2 σε βιομηχανίες όπως τα λιπάσματα και η παραγωγή χάλυβα.

Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου που χρησιμοποιούν σήμερα οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες παράγεται από άνθρακα και αέριο που εκπέμπουν CO2. Το υδρογόνο μπορεί επίσης να παραχθεί από ηλεκτρική ενέργεια, επομένως η ΕΕ θέλει να θέσει τομεακούς στόχους για το υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Η επιστολή των εννέα χωρών, την οποία είδε το Reuters, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια - η οποία είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, αλλά δεν είναι ανανεώσιμη.

"Θα δημιουργήσουμε ίσα κίνητρα για ανανεώσιμες πηγές και υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Οι στόχοι μόνο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα περιόριζαν την ταχύτητα της ανάπτυξης της οικονομίας υδρογόνου μας", ανέφερε η επιστολή, η οποία υπογράφεται επίσης από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία .

Η Γαλλία παρήγαγε περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, αν και οι διακοπές συντήρησης πέρυσι σήμαιναν ότι το μερίδιο ήταν χαμηλότερο από το συνηθισμένο. Οι άλλες υπογράφοντες χώρες είτε χρησιμοποιούν ήδη πυρηνική ενέργεια είτε σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τους πρώτους αντιδραστήρες τους.

Διαφωνίες

Τουλάχιστον εννέα χώρες της ΕΕ αντιτίθενται στην ιδέα, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Υποστηρίζουν ότι οι στόχοι της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια για να δώσουν κίνητρα στη μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτούνται για να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.

"Πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πυρηνική δεν είναι μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος προειδοποίησε να μην διαραγούν οι στόχοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η διαφωνία έρχεται καθώς οι χώρες της ΕΕ και οι νομοθέτες προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το νόμο, ο οποίος θα καθοδηγήσει τον ρυθμό της επέκτασης της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης αυτή τη δεκαετία.

Οι διαπραγματευτές στοχεύουν να εγκρίνουν τον νόμο τους επόμενους μήνες, αλλά υπάρχουν διαφωνίες σε άλλα ζητήματα - συμπεριλαμβανομένου του εάν η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί να λαμβάνει το 40% ή το 45% της συνολικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης