Ενέργεια

Habeck: Έκκληση στις ΗΠΑ για συνεργασία στο πεδίο των πράσινων τεχνολογιών

Habeck: Έκκληση στις ΗΠΑ για συνεργασία στο πεδίο των πράσινων τεχνολογιών
Γιατί ανησυχούν οι χώρες μέλη της ΕΕ

Έκκληση για συνεργασία στις πράσινες επενδύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενόψει συναντήσεων που θα έχει αύριο Τρίτη με την αμερικανίδα ομόλογό του Τζάνετ Γέλεν και άλλους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Μπορούμε να οικοδομήσουμε πράσινη γέφυρα στον Ατλαντικό", "να οικοδομήσουμε κοινές πράσινες αγορές", επιχειρηματολόγησε ο κ. Χάμπεκ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή από τις υπηρεσίες του, ενόψει των συναντήσεών του στις ΗΠΑ, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχει επίσης ο γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λεμέρ.

To Reuters μετέδωσε επικαλούμενο γάλλους αξιωματούχους ότι οι κ.κ. Χάμπεκ και Λεμέρ θα πιέσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην επιδιώξει να αποσπάσει πράσινες επενδύσεις από την Ευρώπη, εν μέσω των ευρωπαϊκών ανησυχιών για τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις των ΗΠΑ στις πράσινες τεχνολογίες.Δυνάμει του νόμου για την μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA), η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα χορηγήσει ενισχύσεις και επιχορηγήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες πράσινες τεχνολογίες, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως φωτοβολταϊκά πλαίσια, με προϋπόθεση πως θα παράγονται στις ΗΠΑ.

Κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ ανησυχούν πως ο IRA όχι μόνο θα σημάνει πως ευρωπαϊκές κατασκευάστριες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αθέμιτο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, αλλά και ότι θα μεταφέρει στην Αμερική επενδύσεις που θα γίνονταν στην Ευρώπη. Αναμένεται να επιδιώξουν εξαιρέσεις όταν οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.Πέραν της κυρίας Γέλεν, οι Ρόμπερτ Χάμπεκ και Μπρουνό Λεμέρ θα έχουν επίσης συνομιλίες με την αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι και με την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>