Ενέργεια

Kομισιόν: «Αναπόφευκτη» η έξοδος της ΕΕ από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας σύμφωνα με το Reuters

Kομισιόν: «Αναπόφευκτη» η έξοδος της ΕΕ από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας σύμφωνα με το Reuters

Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία και Ισπανία έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για έξοδο

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τα κράτη μέλη ότι μια κοινή έξοδος της ΕΕ από μια αμφιλεγόμενη διεθνή ενεργειακή συνθήκη φαίνεται αναπόφευκτη, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, με ορισμένες από αυτές να έχουν ήδη αποχωρήσει από τη συμφωνία για τις κλιματικές ανησυχίες.

Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας του 1998, η οποία έχει περίπου 50 υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάστηκε για να προστατεύει τις εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας επιτρέποντάς τους να μηνύσουν τις κυβερνήσεις για πολιτικές που επηρεάζουν τις επενδύσεις τους.

Όμως τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για να αμφισβητήσει πολιτικές που απαιτούν το κλείσιμο των μονάδων ορυκτών καυσίμων – εγείροντας ανησυχίες ότι αποτελεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για έξοδο από τη συνθήκη, αυξάνοντας την πίεση στις Βρυξέλλες να συντονίσουν μια αποχώρηση για ολόκληρη την ΕΕ. Η Ιταλία έφυγε το 2016.

Τι λέει η Κομισιόν

Στο έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η «πιο επαρκής» επιλογή θα ήταν να αποχωρήσουν η ΕΕ και τα 27 κράτη μέλη της.

«Η αποχώρηση της ΕΕ και της Euratom από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας φαίνεται να είναι αναπόφευκτη», αναφέρεται στο έγγραφο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι θα συνιστούσε έξοδο από την ΕΕ και θα παρουσίαζε την πρόταση σε διπλωμάτες από χώρες μέλη σε μια συνάντηση την Τρίτη.Το έγγραφο της Επιτροπής ανέφερε ότι πολλοί παράγοντες οδήγησαν σε αυτήν την αξιολόγηση.

Τα μέλη της Συνθήκης συμφώνησαν ορισμένες μεταρρυθμίσεις πέρυσι, αλλά οι χώρες της ΕΕ τις απέρριψαν - πράγμα που σημαίνει ότι η μη μεταρρυθμισμένη συνθήκη με ισχυρότερη προστασία των επενδύσεων συνεχίζει να ισχύει.

Το να παραμείνει μέρος αυτής της συνθήκης θα «υπονόμευε ξεκάθαρα» τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, ανέφερε η Επιτροπή.Δεδομένου του αριθμού των χωρών που εγκαταλείπουν μεμονωμένα, η επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης δεν φαίνεται εφικτή, ανέφερε.

Αναγκαία η υποστήριξη από 15 χώρες

Μια έξοδος της ΕΕ θα απαιτούσε υποστήριξη από τουλάχιστον 15 χώρες-μέλη της και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει ήδη υποστηρίξει την πρόταση με ψήφισμα.

Η Anna Cavazzini, η βουλευτής της ΕΕ που συνέταξε το ψήφισμα του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι το έγγραφο θα μπορούσε να προαναγγέλλει το τέλος της εμπλοκής της ΕΕ στη συνθήκη.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί μια έξοδο «αναπόφευκτη», το ερώτημα είναι τώρα: Πώς και πότε;». είπε.Ακόμα κι αν οι χώρες αποχωρήσουν, μια «ρήτρα λήξης ισχύος» σημαίνει ότι η συνθήκη θα εξακολουθήσει να προστατεύει τις υπάρχουσες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για 20 χρόνια.

Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους να μην εφαρμόσουν αυτή τη ρήτρα - δεδομένου ότι οι περισσότερες ενεργειακές επενδύσεις στην επικράτειά τους πραγματοποιούνται από εταιρείες της ΕΕ.

Ωστόσο, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συμφωνία με άλλα μέλη της συνθήκης για να αποφύγουν μελλοντικές αγωγές όπως από την Ιαπωνία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Βρετανία πρώην χώρα-μέλος της ΕΕ.

"Προς το παρόν, κανένα συμβαλλόμενο μέρος εκτός ΕΕ δεν έχει δηλώσει ότι θα είναι ανοιχτό σε μια τέτοια λύση", ανέφερε το έγγραφο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης