Η TotalEnergies "παγώνει" τα σχέδια πράσινου υδρογόνου με την Adani μετά την κατάρρευση των μετοχών

Η TotalEnergies

Ο Patrick Pouyanne λέει ότι «είναι καλό να σταματήσουμε τα πράγματα» για επενδύσεις με τον ινδικό όμιλο για τη δημιουργία του «μεγαλύτερου πράσινου οικοσυστήματος H2 στον κόσμο»

 

Η TotalEnergies έχει "παγώσει" τα σχέδια για ένα τεράστιο άνοιγμα πράσινης ενέργειας και υδρογόνου με την Adani, τον ινδικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων στο επίκεντρο της κατάρρευσης στην χρηματιστηριακή αγορά που έφθασε τα 70 δισ.δολ..

Ο γαλλικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022 έβαλε στόχο να βοηθήσει στη δημιουργία «του μεγαλύτερου πράσινου οικοσυστήματος υδρογόνου στον κόσμο», καθώς ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει μερίδιο 25% στην Adani New Industries (ANI), τη μονάδα που ηγείται των σχεδίων H2 του δισεκατομμυριούχου Gautam Adani.

Ωστόσο, μετά τα χρηματοοικονομικά χτύοηματα στην Adani Groupsent σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, δήλωσε ότι «ανακοινώθηκε η συνεργασία [αλλά] τίποτα δεν υπογράφηκε.
«Ο κ. Adani έχει άλλα πράγματα να ασχοληθεί τώρα, είναι απλώς καλό να σταματήσουμε τα πράγματα» μέχρι να γίνει πιο ξεκάθαρη η κατάσταση με τον Adani, φέρεται να δήλωσε.

Η TotalEnergies έχει πολλές συμμαχίες με την Adani που καλύπτουν τις λειτουργίες της σε ορυκτά και καθαρή ενέργεια. Το πρώτο έργο της ANI επρόκειτο να είναι ένας ηλεκτρολύτης 2 GW που θα τροφοδοτείται από 4 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας με κόστος 5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Όμιλος Adani είδε τις εισηγμένες εταιρείες του να βυθίζονται σε αξία μετά από έκθεση μιας αμερικανικής ερευνητικής ομάδας Hindenburg εν όψει μιας μετέπειτα κατάργησης έκδοσης μετοχών 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη μονάδα Adani Enterprises, με ισχυρισμούς ότι ο όμιλος είχε εμπλακεί σε «θρασύδειλη χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη ".
Ο Όμιλος Adani περιέγραψε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς.

Απειλούνται τα σχέδια της Ινδίας για την πράσινη ενέργεια

Οι συνέπειες από την κατάρρευση της Adani έχουν προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με πιθανή ζημιά στις ευρύτερες φιλοδοξίες της Ινδίας για την πράσινη ενέργεια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν.

Ο Tim Buckley, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Climate Energy Finance, δήλωσε στο Recharge: «Η επέκταση ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ενεργειακή μετάβαση στην Ινδία έχει πλέον περιοριστεί σοβαρά. Αυτό όμως είναι δίκοπο μαχαίρι.

«Ο όμιλος Adani είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς επενδυτές νέων έργων ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, με σχεδόν όλα αυτά στην Ινδία.
«Ως εκ τούτου, η Ινδία θα χρειαστεί να επενδύσει γρηγορότερα σε εγχώριες υποδομές καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο νέο ανθρακωρυχείο και η εταιρεία ανάπτυξης ενέργειας άνθρακα στην Ινδία είναι πλέον εκτός εικόνας για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον».

Ο Buckley πρόσθεσε: «Η Adani είχε παραγκωνίσει άλλους επενδυτές στο ινδικό δίκτυο T&D, την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις αγορές αιολικής και ηλιακής εγκατάστασης, δεδομένου ότι ήταν πάντα πιθανό να αποκτήσουν έγκαιρη πρόσβαση σε πιο ευνοϊκή ροή συμφωνιών, περιορίζοντας την πρόσβαση άλλων παικτών και το κίνητρο για γρήγορη επένδυση στην Ινδία. Έτσι, θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει μια πολύ καλή επένδυση για τους στόχους της Ινδίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης