Ενέργεια

Bουλγαρία: Ο πρώην υπουργός Ενέργειας κατηγορείται για κακοδιαχείριση συμφωνιών φυσικού αερίου

Bουλγαρία: Ο πρώην υπουργός Ενέργειας κατηγορείται για κακοδιαχείριση συμφωνιών φυσικού αερίου

Ο Nikolov απέτυχε να ασκήσει την κατάλληλη εποπτεία στον πρώην επικεφαλής του δημόσιου προμηθευτή φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz, Ludmil Yotsov, ο οποίος επίσης κατηγορείται για κακοδιαχείριση

Βούλγαροι ερευνητές κατηγόρησαν τον πρώην υπουργό Ενέργειας Alexander Nikolov για κακοδιαχείριση που οδήγησε σε απώλειες άνω των 88 εκατομμυρίων λέβα (48,36 εκατομμύρια δολάρια) στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz, η οποία σχετίζεται με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη χώρα από τη Ρωσία.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου από τις οποίες βασιζόταν σχεδόν πλήρως η Βουλγαρία στα τέλη Απριλίου 2022, αφού η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκε να πληρώσει για τις παραδόσεις σε ρούβλια.

Ο Nikolov απέτυχε να ασκήσει την κατάλληλη εποπτεία στον πρώην επικεφαλής του δημόσιου προμηθευτή φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz, Ludmil Yotsov, ο οποίος επίσης κατηγορείται για κακοδιαχείριση, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Εθνικής Ερευνητικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας.

«Ο πρώην υπουργός Ενέργειας κατηγορείται ότι απέτυχε να ασκήσει επαρκείς ελέγχους στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Bulgargaz σε σχέση με την αδράνεια για να διασφαλίσει τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Bulgargaz», d;hlvseο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.
«Ως αποτέλεσμα, η Bulgargaz υπέστη ζημιές 88 εκατομμυρίων λέβα από τα τέλη Απριλίου και Μαΐου», είπε ο εκπρόσωπος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας Danail Nikolov έχει κατηγορηθεί για παράβαση στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.

Έρευνα

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη με τους ερευνητές να εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο η Βουλγαρία είχε διαμορφώσει την επίσημη θέση της σχετικά με το πρόγραμμα πληρωμών που πρότεινε η ρωσική Gazprom και άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τις προμήθειες φυσικού αερίου την περασμένη άνοιξη.

Ο Alexander Nikolov αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία και είπε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022 το δημόσιο συμφέρον έγινε πλήρως σεβαστό.

«Η ουσία των κατηγοριών έγκειται στο γεγονός ότι η Βουλγαρία αρνήθηκε να υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB κατηγόρησε την πρώην κυβέρνηση του μεταρρυθμιστή Kiril Petkov ότι πλήρωσε υψηλότερες τιμές για να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, αφού αρνήθηκε να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Η Bulgargaz εξασφάλισε αρχικά εισαγωγές φυσικού αερίου αντικατάστασης κυρίως από την Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης