Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου - Νέες ανησυχίες για το σχιστολιθικό

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου - Νέες ανησυχίες για το σχιστολιθικό

Στα 2,42 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) οι τιμές την Τετάρτη

 

Η πτώση κατά 46% στις τιμές του φυσικού αερίου φέτος στις ΗΠΑ, απειλεί να επιβραδύνει τις γεωτρήσεις και να περιορίσει τη σύναψη συμφωνιών, μια κίνηση αδιανόητη πριν από έξι μήνες καθώς η παγκόσμια ζήτηση εκτινάχθηκε στα ύψη.

Οι αναλυτές περιορίζουν τις προοπτικές τους για τις τιμές του φυσικού αερίου φέτος, καθώς και για την παραγωγή και τα κέρδη. Η πτώση έχει επίσης δημιουργήσει ένα θολό τοπίο για τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, εκτιμούν οι αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

Τέτοιες κινήσεις ήταν ανεξιχνίαστες πριν από έξι μήνες, καθώς η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη και το αέριο των ΗΠΑ έγινε περιζήτητο. Ο αριθμός των ενεργών γεωτρήσεων φυσικού αερίου εκτινάχθηκε περίπου 48% σε 157 το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας υπηρεσιών πετρελαιοειδών Baker Hughes.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εξέδρες γεώτρησης φυσικού αερίου θα υποχωρήσουναπό αυτόν τον μήνα. Δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών - η Liberty Energy και η Helmerich & Payne - προειδοποίησαν πρόσφατα ότι μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους καθώς οι χειριστές αποσύρονται από περιοχές με αέρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονταν την Τετάρτη στα 2,42 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) εν μέσω θερμότερων καιρικών συνθηκών και παρατεταμένης διακοπής εξαγωγής LNG, από πάνω από 9 $ ανά mmBtu τον Αύγουστο του 2022. Πέρυσι ήταν κατά μέσο όρο 5,46 $ ανά mmBtu, η υψηλότερη τιμή πάνω από μια δεκαετία.

Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν περίπου 2,50 $ ανά mmBtu αυτό το καλοκαίρι, χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις για 3,50 $ ανά mmBtu παλαιότερα, προβλέπει η εταιρεία ενεργειακής τεχνολογίας Enverus η οποία βλέπει επίσης την παραγωγή exit-to-exit το 2023 να αυξάνεται κατά 1,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd), από 3 bcfd το 2022.

Μείωση γεωτρήσεων

Σύμφωνα με την Enverus η δραστηριότητα ολοκλήρωσης γεωτρήσεων στην περιοχή φυσικού αερίου Haynesville θα μειωθεί κατά περίπου 8% για να αποτρέψει την αποθήκευση από το να υπερβεί το όριο των 4,3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf).

"Εάν δεν δούμε μείωση της δραστηριότητας στο Haynesville, θα καταρρεύσουμε" το μέγιστο αποθηκευτικό χώρο των 4,3 tcf στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Jonathan Snyder, αντιπρόεδρος της Enverus.

Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου έχει επιβραδύνει τη σύναψη συμφωνιών και απειλεί ορισμένες προτεινόμενες εξαγορές που δεν έχουν κλείσει, δήλωσε ο Andrew Dittmar, ο οποίος παρακολουθεί τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές της Enverus.

Το αέριο που παραδόθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024 διαπραγματεύεται πάνω από 4 $ ανά mmBtu, πολύ πάνω από εκείνα που διαπραγματεύονταν τα συμβόλαια τα τελευταία χρόνια.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης