Ενέργεια

BlackRock: Πώληση ομολόγων 4,5 δισ. δολ. για την αναχρηματοδότηση δανείου για τους αγωγούς της Aramco

BlackRock: Πώληση ομολόγων 4,5 δισ. δολ. για την αναχρηματοδότηση δανείου για τους αγωγούς της Aramco

Η έκδοση 1,5 δισ. δολ. ανά δόση αναμένεται να είναι η πρώτη από τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν

 

Οι επενδυτές υπό την ηγεσία της BlackRock Inc στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Saudi Aramco πρόκειται να συγκεντρώσουν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια από πώληση ομολόγων για να αναχρηματοδοτήσουν ένα δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστήριξε την αγορά των μετοχών τους, σύμφωνα με τραπεζικό έγγραφο την Πέμπτη.

Οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Hassana Investment Co. που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, είχαν λάβει το 2021 μερίδιο 49% στην Aramco Gas Pipelines Co σε μια συμφωνία μίσθωσης και επαναμίσθωσης 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τώρα εκδίδουν αποσβεστικά ομόλογα και σουκούκ, ή ισλαμικά ομόλογα, για να αρχίσουν να αναχρηματοδοτούν το δάνειο γέφυρας 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστήριξε τη συμφωνία. Η BlackRock είχε πραγματοποιήσει πέρυσι συναντήσεις επενδυτών στο Λονδίνο για να τραβήξει το ενδιαφέρον για την προγραμματισμένη πώληση ομολόγων, σύμφωνα με το Reuters.

Η πώληση χρέους αναμένεται να είναι η πρώτη από τις πολλές. Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's αναμένει ο εκδότης θα συγκεντρώσει περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια με ομόλογα και σουκούκ.

Μια παρόμοια συμφωνία το 2021 οδήγησε στην Aramco να συμφωνήσει να πουλήσει το 49% του δικτύου πετρελαιαγωγών της σε μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της EIG Global Energy Partners με έδρα τις ΗΠΑ για 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδυτές υπό την ηγεσία του EIG στην Aramco Oil Pipelines Co πούλησαν ομόλογα τον Ιανουάριο του 2022 για να ξεκινήσουν την αναχρηματοδότηση του δανείου των 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστήριξε τη συμφωνία. Συγκέντρωσαν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, υπολείποντας τον στόχο που είχαν θέσει οι ίδιοι των 3,5-4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ζήτηση για ομόλογα

Το σουκούκ θα είναι 10ετές και με σταθμισμένη μέση διάρκεια ζωής (WAL) περίπου 7-1/2 χρόνια, μια συμβατική δόση θα έχει διάρκεια περίπου 15 ετών και WAL περίπου 12,3 χρόνια και το Formosa θα ωριμάσει σε περίπου 19 χρόνια με WAL περίπου 17,8 χρόνια.
Η ζήτηση ξεπέρασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τις τρεις δόσεις, με μια προηγούμενη ενημέρωση να δείχνει 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγγελίες που στρέφονται προς το σουκούκ.

Το σουκούκ εκτοξεύτηκε στις 200 μονάδες βάσης (bps) σε διάστημα επταετούς αμερικανικού ομολόγου (UST), το συμβατικό στα 245 bps σε 10ετή UST και το Formosa στα 275 bps σε UST 30 ετών.

Το spread του σουκούκ το τοποθετούσε περίπου 120 μονάδες βάσης πάνω από το σημείο που διαπραγματεύονται τώρα τα ομόλογα της Aramco που λήγουν τον Οκτώβριο του 2030, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters και τα στοιχεία του Tradeweb.

Η Moody's έδωσε στους εκδότες - GreenSaif Pipelines Bidco S.a.r.l. για τα ομόλογα και την TMS Issuer S.a.r.l. για το σουκούκ - αναμενόμενη βαθμολογία Α1. Η Fitch Ratings τους έδωσε μια αναμενόμενη βαθμολογία A.

Η BNP Paribas, η HSBC και η JPMorgan είναι παγκόσμιοι συντονιστές για την πώληση χρέους της GreenSaif. Άλλες τράπεζες στη συμφωνία περιλαμβάνουν τις Citi, First Abu Dhabi Bank, MUFG και SMBC Nikko.

Η BlackRock και οι θυγατρικές της κατέχουν έμμεσα το 78,7% του εκδότη.
Η Hassana, ο επενδυτικός βραχίονας του Γενικού Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Σαουδικής Αραβίας, κατέχει το υπόλοιπο 21,3%.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης