Ενέργεια

Φωτοβολταικά στις στέγες: 23/2 ανοίγει η πλατφόρμα - Τι θα ισχύσει για υποβολή των αιτήσεων και εισοδηματικά κριτήρια

Φωτοβολταικά στις στέγες: 23/2 ανοίγει η πλατφόρμα -  Τι θα ισχύσει για υποβολή των αιτήσεων και εισοδηματικά κριτήρια
Ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής 12/2

Η ανεξάντλητη και φθηνή ηλιακή ενέργεια επιστρατεύεται για να δώσει μόνιμες λύσεις στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών που σήμερα εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις . Το πρόγραμμα “φωτοβολταικά στις στέγες” ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο κοινωνικής πολιτικής με τις επιδοτήσεις να κατευθύνονται στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από χιλιάδες νοικοκυριά που θα μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να διαθέτουν το περίσσευμα στο δίκτυο. Περίπου 50 χιλιάδες νοικοκυριά υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν από τους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά με την ολοκλήρωσή του περί τα 250.000 νοικοκυριά.

Από τα συνολικά κονδύλια των 700 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέχεια των πρωθυπουργικών εξαγγελιών , έχουν διασφαλιστεί τα 150 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης με τα οποία και θα ανοίξει ο πρώτος κύκλος του προγράμματος. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος με κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από το Repower EU , εφόσον εγκριθούν. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου (ευάλωτους καταναλωτές), όπως τονίζει στην “Κ” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας “ θα υπάρξει διακριτό πρόγραμμα με ξεχωριστό προυπολογισμό και ποσοστό επιδότησης που μπορεί να ξεπερνάει και το 60%”.

Για τα υπόλοιπα νοικοκυριά και σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα έχουν ¨κλειδώσει” αφού αρκετά ζητήματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί πλήρως, η επιδότηση θα κυμαίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και θα φτάνει στο 50%, ποσοστό που ουσιαστικά θα καθορίζεται από τη μπαταρία η οποία θα επιδοτείται έως και 100%. Τo ΥΠΕΝ εξετάζει σενάριο κατηγοριοποίησης των εισοδημάτων σε τρεις κλίμακες με την πρώτη έως τα 40 ή 50 χιλιάδες ευρώ (οικογενειακό εισόδημα) και ποσοστό επιδότησης 50% η οποία θα ακολουθεί μειούμενη κλιμάκωση για τις επόμενες δύο εισοδηματικές κατηγορίες.


Η διαδικασία υποβολής

Αυτό που επίσης έχει ¨κλειδώσει¨ είναι η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων βάσει χρονικής προτεραιότητας, First In-First out και μέχρι εξαντλήσεως των κονδυλίων για τους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος, μοντέλο που εφαρμόστηκε σε προηγούμενους κύκλους του προγράμματος “Εξοικονομώ”. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνεται μέσω μιας απλοποιημένης διαδικασίας που δρομολογεί το ΥΠΕΝ. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης προσκομίζοντας μόνο την Σύμβαση Σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ. Το ΥΠΕΝ έχει έτοιμο σχέδιο τροποποίησης της υπουργικής απόφασης του net-metering, ώστε η διαδικασία αίτησης για Σύμβαση Σύνδεσης για πολύ μικρά φωτοβολταϊκά έως 10 KV να γίνεται με την υποβολή ενός μόνο δικαιολογητικού από 12 που απαιτούνται σήμερα.

Με μοναδικό δικαιολογητικό τον λογαριασμό ρεύματος που θα πιστοποιεί, ότι το πρόσωπο που έχει κάνει την αίτηση ταυτίζεται με τον παραλήπτη του λογαριασμού ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλει την αίτηση και η απόφαση για την έκδοσή της Σύμβασης Σύνδεσης θα βγαίνει αυτόματα. Εν όψει της αναβάθμισης της πλατφόρμας υποδοχής αιτήσεων ο ΔΕΔΔΗΕ έχει διακόψει την λειτουργία της από τις 7 Φεβρουαρίου. Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για αιτήσεις Συμβάσεων Σύνδεσης θα ανοίξει στις 23 Φεβρουαρίου και εντός του Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χρηματοδότησης.


Άμεσα ο Οδηγός - Παραδείγματα

Αμεσα αναμένεται η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος που θα περιγράφει αναλυτικά τις προδιαγραφές, τη διαδικασία αίτησης για χρηματοδότηση, πιστοποίησης και καταβολής της επιχορήγησης. Επιλέξιμες, σύμφωνα με τον Οδηγό θα είναι οι δαπάνες μετά την 1η Ιουλίου 2022, ενώ δεν θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ο σταθμός πριν την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση. Οι δύο πρώτοι κύκλοι του προγράμματος απευθύνονται σε νοικοκυριά και κατά ένα μικρό ποσοστό σε αγρότες, στους οποίους θα επιδοτείται ποσοστό της μελέτης, τοποθέτησης και εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και όχι δαπάνες εξοπλισμού. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζεται αντίστοιχο πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Για τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν φωτοβολταϊκοί σταθμοί έως 5 KV για μονοφασικό σύστημα και έως 7 κιλοβάτ για τριφασικό σύστημα, με κατ ελάχιστο μπαταρία μιας ώρας. Για του σταθμούς αγροτών οι επιδοτήσεις αφορούν φωτοβολταϊκό έως 10 KV Ενα μέσο νοικοκυριό, όπως εξηγεί στην ¨Κ¨ ο Στέλιος Ψωμάς , σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, χρειάζεται περίπου 3 κιλοβάτ για να καλύψει τις ανάγκες του σε ρεύμα. Το κόστος του, με 50% επιδότηση ανέρχεται σε 6000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και ο χρόνος αποπληρωμής του υπολογίζεται στα 7,2 έτη.

Η εξοικονόμηση του καταναλωτή στην 25ετία που διαρκεί η σύμβαση με τον πάροχο υπολογίζεται στα 17.550 ευρώ και το κέρδος στα 17.550 ευρώ. Αντίστοιχα το ενδεικτικό κόστος ενός φωτοβολταίκού 7 κιλοβάτ με χωρητικότητα μπαταρίας 7 κιλοβατώρες, υπολογίζεται με επιδότηση 50% σε 8.750 ευρώ. Η εξοικονόμηση χρημάτων στην 25ετία υπολογίζεται στα 68.000 ευρώ και το κέδρος στα 59.250 ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής, Χρύσα Λιάγγου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης