ΕΣ ΕΝΕΡΤΖΥ2 και ΚIKRE έλαβαν πράσινο φως από την ΡΑΕ για επενδύσεις φωτοβολταϊκών 370 MW

ΕΣ ΕΝΕΡΤΖΥ2 και ΚIKRE έλαβαν πράσινο φως από την ΡΑΕ για επενδύσεις φωτοβολταϊκών 370 MW
Η  ΕΣ ΕΝΕΡΤΖΥ 2 επικαιροποίησε την άδεια που είχε εξασφαλίσει το 2021 από τη ΡΑΕ  τροποποιώντας την συνολική ισχύ του έργου από τα 251 MW στα 217 MW.

Το πράσινο φως από τη ΡΑΕ πήραν μεγάλες επενδύσεων φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία σχεδιάζουν μια ελληνοτουρκικών συμφερόντων εταιρεία, η Kikre, και μία ισπανικών, η ΕΣ ΕΝΕΡΤΖΥ, θυγατρική του ισπανικού ομίλου της Elmya.

Παράλληλα, ένα έργο 217 MW ωριμάζει και η ισπανικών συμφερόντων ΕΣ ΕΝΕΡΤΖΥ 2. Μάλιστα, προ ημερών επικαιροποίησε την άδεια που είχε εξασφαλίσει το 2021 από τη ΡΑΕ, τροποποιώντας την συνολική ισχύ του έργου από τα 251 MW στα 217 MW. Το έργο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε περιοχές των Δήμων Δομοκού και Φαρσάλων.

Η ΕΣ ΕΝΕΡΤΖΥ είναι θυγατρική του ισπανικού ομίλου Elmya S.A., ο οποίος δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, την εκμετάλλευση, τη διαχείριση και τη διοίκηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ, σε μελέτες έργων ΑΠΕ, τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας κλπ.


Η Kikre

Ειδικότερα, δύο μεγάλους φωτοβολταικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 150MW στο Πολύκαστρο Κιλκίς ωριμάζει η εταιρεία Kikre 1&2, μια σύμπραξη της ελληνικής Survey Digital Photovoltaics και τριών Τούρκων επιχειρηματιών, του Τζετίν Τοπάλ της «Cetin Metal», του Χαγίτ Ερόλ της «ERL Solar Montaj Sistemleri» και του Αχμέτ Αερντίλ της «Gresan». Η ελληνοτουρκική εταιρεία εξασφάλισε βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ για δυο σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος 100 MW και 50 MW.

Ποια είναι η Survey Digital Photovoltaics

 Πρόκειται για εταιρεία που ασχολείται αποκλειστικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα και παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών οι οποίες απαιτούνται για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων βιομηχανικής κλίμακας, τις υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης, real estate, αδειοδοτήσεων, τραπεζικής χρηματοδότησης, σχεδίασης, προμήθειας, κατασκευής, θέσης σε λειτουργία, λειτουργίας, συντήρησης, αλλά και σωρευτικής εκπροσώπησης (μέσω ΦΟΣΕ) στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Στον τομέα της ανάπτυξης έργων, η εταιρεία αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων περίπου 600 MW, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους. Επίσης, έχει εκδώσει εγγυητικές επιστολές υπέρ της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, συνολικού ύψους 24,6 εκατ. ευρώ. Στον τομέα της κατασκευής έργων, το 2022 ολοκλήρωσε 30 έργα συνολικής ισχύος 14,5 MW ενώ διαθέτει και νέες υπογεγραμμένες συμβάσεις σχεδίασης, προμήθειας και κατασκευής για 54 έργα συνολικής ισχύος 40,56 MW για το 2023 (με ανεκτέλεστο 30 εκατ. ευρώ). Η κατασκευή όλων των νέων έργων, σύμφωνα με το σημείωμα της ίδια της εταιρείας, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2023.

Στον τομέα της λειτουργίας και συντήρησης, η εταιρεία υπέγραψε εντός του 2022 νέα συμβόλαια για 68 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 84,28 MW, ανεβάζοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε λειτουργία και συντήρηση στα 183 MW. Όσον αφορά στον τομέα της Σωρευτικής Εκπροσώπησης, η Survey Digital Photovoltaics έχει λάβει άδεια ΦΟΣΕ 500 MW και τον Οκτώβριο 2022 ξεκίνησε τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, έχοντας σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ως ΦΟΣΕ, 16 έργα συνολικής ισχύος 8 MW και υπογεγραμμένες συμβάσεις για 230 MW σε μελλοντικό χρόνο.


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης