Ενέργεια

Birol (ΙΕΑ): Στα 4 τρισ. δολ. τα κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι

Birol (ΙΕΑ): Στα 4 τρισ. δολ. τα κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι

 Προβλεψη για μείωση της ζήτησης μακροπρόθεσμα

 

Τα κέρδη της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022 εκτινάχθηκαν σε περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol.

Παρά τα κέρδη, οι χώρες που εξαρτώνται από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα πρέπει να προετοιμαστούν για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο καθώς η ζήτηση θα μειωθεί μακροπρόθεσμα, είπε ο Birol σε συνέδριο στο Όσλο μιλώντας μέσω σύνδεσης.

Διαφοροποίηση οικονομιών

"Ειδικά οι χώρες της Μέσης Ανατολής πρέπει να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους. Κατά την άποψή μου, η COP28 (σύσκεψη κορυφής για το κλίμα) θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό ορόσημο για να αλλάξει το πεπρωμένο των χωρών της Μέσης Ανατολής", δήλωσε ο Birol.
«Δεν μπορείτε πλέον να διευθύνετε μια χώρα της οποίας η οικονομία εξαρτάται κατά 90% από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο γιατί η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί», πρόσθεσε.
Οι φετινές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα θα φιλοξενηθούν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέλη της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης