Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

ΗΠΑ: Ανάβει ο πόλεμος των Ρεπουμπλικανών κατά των ESG

ΗΠΑ: Ανάβει ο πόλεμος των Ρεπουμπλικανών κατά των ESG
Απαγόρευση της κρατικής υποστήριξης των επενδύσεων ESG προωθούν πολιτείες όπως ο Μισισιπής, η Βόρεια Ντακότα και η Μοντάνα

Οι «πόλεμοι» των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ εντείνονται. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis και από τα φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, θέλει να αποσύρει κρατικά χρήματα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν σε επενδύσεις ESG και ο Vivek Ramaswamy προσπαθεί να μετατρέψει τη σταυροφορία του κατά του ESG σε μια προεδρική εκστρατεία σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα νομοσχέδια για την απαγόρευση της κρατικής υποστήριξης των επενδύσεων ESG εκτοξεύονται σε πολιτείες όπως ο Μισισιπής, η Βόρεια Ντακότα και η Μοντάνα.
Ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στην Βόρεια Ντακότα να αρνηθεί να συνεργαστεί με εταιρείες που «μποϊκοτάρουν» τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων απέτυχε να ψηφισθεί με 90-3 την περασμένη εβδομάδα. Νομοσχέδιο του Μισισιπή που θα απαγόρευε το κρατικό συμβούλιο συντάξεων από τη λήψη αποφάσεων με πρωταρχικό σκοπό να επηρεάσει τους στόχους του ESG εξέπνευσε στην επιτροπή στα τέλη του περασμένου μήνα.

Κοινό σημείο είναι η αντίθεση των τραπεζικών ομίλων σε κρατικό επίπεδο, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους - και βρίσκουν δεκτικά αυτιά στα κρατικά κτίρια.


Νομοσχέδια που δεν πέρασαν

Η Ένωση Τραπεζιτών της Μοντάνα,έπεισε τον βουλευτή Steve Gist να αντικαταστήσει ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα για το νομοσχέδιο του που δεν έχει κατατεθεί ακόμη κατά του ESG, το οποίο καλεί το Κογκρέσο να αντιταχθεί στο ESG.

«Έχουμε ένα φιλοσοφικό ζήτημα κάθε φορά που η κυβέρνηση συντάσσει μια λίστα», είπε ο Rick Clayburgh, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Τραπεζιτών της Βόρειας Ντακότα, ο οποίος είπε ότι συνεργάζεται με νομοθέτες για να καταλήξει σε μια μειωμένη έκδοση του νομοσχεδίου -μποϊκοτάζ.

Παρόλο που οι Ρεπουμπλικάνοι προωθούν περαιτέρω τις πρώτες γραμμές του πολέμου ESG σε πολιτείες όπως η Φλόριντα, το Τέξας και η Δυτική Βιρτζίνια, υπάρχει κάποια οπισθοχώρηση.
Προτού οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να εξοντώσουν πλήρως τουςδράκους από τις επενδύσεις των πολιτειών τους και να μπουν κατευθείαν σε μια μαύρη λίστα χρηματοπιστωτικών εταιρειών, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν βασικούς ιστορικούς συμμάχους που στοχεύουν να χαλιναγωγήσουν τις πιο ακραίες παρορμήσεις τους.

Πολιτικό ζήτημα

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια βασική ομάδα Ρεπουμπλικανών που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα και προσπαθούν να το κάνουν πολιτικό ζήτημα », δήλωσε ο John Miller, διευθυντής ESG και πολιτικής βιωσιμότητας στην Cowen Washington Research. «Η πιο ακραία γλώσσα θα μπορούσε να έχει κάποια πραγματικά ανατριχιαστικά αποτελέσματα στον τρόπο κατανομής του κεφαλαίου και να περιορίσει ορισμένες επενδυτικές αποφάσεις».
Μια πιθανή συνέπεια της επιρροής των τραπεζιτών είναι ότι τα νομοσχέδια που θα προκύψουν τελικά θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι πιο νομικά υπερασπιστικά, δήλωσε ο Josh Lichtenstein, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Ropes & Gray, η οποία παρακολουθεί περίπου 45 νομοσχέδια κατά του ESG σε περίπου 20 πολιτείες.

Πρώην βουλευτές του GOP επισημαίνουν ότι οι Δημοκρατικοί πιθανότατα δεν θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου για άλλα 10 χρόνια.
«Το να βασιζόμαστε αποκλειστικά στους Δημοκρατικούς για τη συνεχιζόμενη κλιματική πρόοδο θα ήταν μια στρατηγική γκάφα», γράφουν οι πρώην βουλευτές Ryan Costello και Francis Rooney σε ένα άρθρο τους. «Ο δικομματισμός είναι ο μόνος εξασφαλισμένος δρόμος για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε κλίμακα και ταχύτητα».

Οι πιο σκληροί ακτιβιστές κατά του ESG συνεχίζουν την πίεσή τους. Τη Δευτέρα, μια νέα ομάδα λόμπι που σταυροφορεί ενάντια στις βιώσιμες επενδύσεις ξεκίνησε την πρώτη της δημόσια εκστρατεία: οδήγηση διαφημιστικών πινακίδων γύρω από την Πολιτεία της Ιντιάνα αυτή την εβδομάδα με κόστος περίπου 10.000 δολάρια, καθώς οι νομοθέτες εκεί εξετάζουν ένα νομοσχέδιο κατά του ESG, που θα περιόριζε την απόφαση των διαχειριστών των συνταξιοδοτικών ταμείων για επενδύσεις.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης