Ενέργεια

Μέσω Αιγύπτου ο δρόμος για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου - Ποιοί έδωσαν το παρών στην EGYPS

Μέσω Αιγύπτου ο δρόμος για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου - Ποιοί έδωσαν το παρών στην EGYPS

Υπογραφή MOU με την εταιρία διαχείρισης φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS επιδιώκει ο ΔΕΣΦΑ

 

Σχετικά Άρθρα
Στην περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών LNG από την Αίγυπτο αλλά και ευρύτερα από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος και Ισραήλ) προσβλέπει ο ελληνικός ενεργειακός τομέας με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου προς τις χώρες τόσο της Νοτιοανατολικής, όσο και της Βόρειας Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντική ήταν η ελληνική παρουσία στη διάσκεψη EGYPS που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τις προηγούμενες ημέρες. Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι ελληνικών εταιριών όπως ο ΔΕΣΦΑ, η Helleniq Energy, ο όμιλος Κοπελούζου, η Ασπροφώς, η Energean Oil and Gas, η εταιρία έρευνας υδρογονανθράκων HEREMA, αλλά και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου παρακολούθησαν την διεθνή ενεργειακή διάσκεψη στην οποία μίλησε και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2022 οι εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο στην Ελλάδα ανήλθαν σε 5 TWh. Ποσότητα που είναι μεγαλύτερη από αυτή που εισήχθη από την Αλγερία με την οποία ως γνωστόν η ΔΕΠΑ διαθέτει μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας. Εκτιμάται λοιπόν ότι τόσο η Ρεβυθούσα, δηλαδή ο σταθμός αεριοποίησης LNG του ΔΕΣΦΑ, αλλά και το υπό κατασκευή FSRU της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τις εισαγωγές από την Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε ένα ενδιάμεσο hub μεταφοράς αερίου όχι μόνο προς την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αλλά και προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Άλλωστε όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς η εγγύτητα της Ελλάδας με την Αίγυπτο διευκολύνει ακόμη και τις spot αγορές και μάλιστα σε καλές τιμές.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο ΔΕΣΦΑ, τα στελέχη του οποίου είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους αιγυπτιακών εταιριών, αλλά και με τον επικεφαλής του East Med Gas Forum (δηλαδή του φορέα τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ) εξετάζει την υπογραφή MOU με την εταιρία διαχείρισης φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS.

Εκτόξευση εξαγωγών - Η παραγωγή του 2023

Σημειώνεται ότι οι αιγυπτιακές εξαγωγές LNG στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι όγκοι προς την Ευρώπη ανήλθαν από 31% των συνολικών εξαγωγών το 2021, σε 71% το 2022, ενώ αντιστοίχως τα φορτία προς την Ασία μειώθηκαν από 69% σε 28%.
Η προσωρινή συμφωνία προμήθειας LNG της Ευρώπης με την Αίγυπτο, που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2022, καλύπτει επίσης το Ισραήλ ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ενίσχυση των ισραηλινών εξαγωγών φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει MoU με την Αίγυπτο και το Ισραήλ έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σταθερές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Παράλληλα, αυξήθηκε η εγχώρια ζήτηση στην Αίγυπτο στα 6,08 bcf/d το 2022 από 5,7 το 2018, στοιχείο που δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσο η τροφοδοσία από την Αίγυπτο θα είναι αρκετή.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek el-Molla μιλώντας στη διάσκεψη EGYPS σημείωσε ότι η Αίγυπτος θα παράγει περίπου 7,5 εκατομμύρια τόνους LNG το 2023, σύμφωνα με την παραγωγή της το 2022, όταν εξήγαγε το 80% του LNG της στην Ευρώπη.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι και τα δύο εργοστάσια LNG στο Idku και στο Damiett στις ακτές της Μεσογείου λειτουργούν με λιγότερο από την πλήρη δυναμικότητα και μπορούν να επεκταθούν.

Από την πλευρά της η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας μιλώντας στη διάσκεψη EGYPS αναγνώρισε «το ρόλο της Αιγύπτου που εξελίσσεται σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου» και σημείωσε ότι η νέα Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ θα δρομολογήσει το «σύστημα κοινών αγορών που θα καλύπτει περίπου 13,5 bcm φυσικού αερίου».
Οι αγορές LNG θα είναι ο κύριος στόχος του ευρύτερου συστήματος της ΕΕ, είπε ο Simson, και αναφερόμενη στην Αίγυπτο, πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τους ενεργειακούς μας δεσμούς».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης